Papa o opasnosti ljubomore u Domu Sv. Marte

Tumačeći u propovijedi na jutarnjoj misi 24. siječnja u Domu Sv. Marte u Vatikanu čitanje liturgije o ljubomori kralja Saula prema Davidu, papa Franjo upozorio je vjernike na opasnost “crva ljubomore”

Budimo pozorni na crva zavisti i ljubomore, koji nas dovodi do toga da ljude loše sudimo, da se upustimo u natjecanje s drugima. Podsjetivši na kraljevu ljubomoru, opisanu u Prvoj knjizi o Samuelu, zbog toga što je Saul ubio tisuću neprijatelja, a David deset tisuća, Papa je napomenuo da tako započinje nemir ljubomore, poput crva koji te nagriza iznutra. Saul stoga izlazi s vojskom kako bi ubio Davida. Ljubomore su zločinci, uvijek gledaju kako će ubiti. Onoga tko kaže: ljubomoran sam, ali nisam ubojica, Papa podsjeća: sada je tako. Ali ako nastaviš moglo bi loše završiti. Jer lako se može ubiti jezikom, klevetom.

Ljubomora raste u razgovoru sa samim sobom, tumačeći stvari u ključu ljubomore. Brbljajući sam sa sobom, onaj tko je ljubomoran nije sposoban vidjeti stvarnost, i samo mu neki snažan događaj može otvoriti oči. Tako je i Saula, u njegovoj mašti, ljubomora dovela do toga da je vjerovao da je David ubojica, neprijatelj.

Božja je milost kada se zavidna, ljubomorna osoba nađe pred stvarnošću, kao što se dogodilo Saulu; milost koja učini da se rasprsne njegova mana ljubomore i zavisti koja je poput balona od sapunice, istaknuo je Papa te potaknuo sve da pogledaju sebe. Upitajmo se: što se nalazi u meni? Je li to crv ljubomore koja raste jer on ima nešto što ja nemam, ili je riječ o skrivenoj ljutnji?

Trebamo zaštititi svoje srce od te bolesti, od tog brbljanja sa sobom, koje daje da raste taj balon od sapunice koji nema čvrstoće, ali jako šteti, savjetovao je Papa. I kada nam netko dođe ogovarati drugoga, moramo učiniti da shvati da ne govori u miru, nego zaneseno, a u tom je zanosu zlo zavisti i ljubomore.

Budimo pozorni jer to je crv koji ulazi u srce svih nas i vodi nas do toga da loše sudimo ljude, jer tu ima konkurencije: on ima nešto što ja nemam. I tako započinje suparništvo. Dovodi nas do toga da odbacujemo ljude, dovodi nas do rata; do kućnoga rata, do rata u četvrti u kojoj živimo, do rata na radnom mjestu. Ali, u korijenu je sjeme rata – zavist i ljubomora, istaknuo je Papa.

Molimo stoga Gospodina milost da imamo transparentno koje traži jedino pravednost, mir. Prijateljsko srce koje ne želi nikoga ubiti, jer ljubomora i zavist mogu ubiti, zaključio je papa Franjo.