Skip to content

STOGODIŠNJICA VARAŽDINSKE GIMNAZIJSKE EKSTENZE

Varaždinska gimnazijska ekstenza u međuratnom se razdoblju profilirala kao nositelj neformalnog obrazovanja i ključni čimbenik u kulturnom i društvenom životu Varaždina

U sklopu Srijede u Muzeju 29. siječnja u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje posvećeno stogodišnjici varaždinske gimnazijske ekstenze, o čemu će govoriti Siniša Horvat, profesor na Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

Varaždinska gimnazijska ekstenza u međuratnom se razdoblju profilirala kao nositelj neformalnog obrazovanja i ključni čimbenik u kulturnom i društvenom životu Varaždina. Svoj rad je započela u zimskim mjesecima 1920. godine, nadovezujući se na bogat kulturno-prosvjetni rad Hrvatskoga akademskoga ferijalnog društva “Tomislav” u zadnjim godinama Prvoga svjetskog rata.Njezin utemeljitelj i nositelj bila je skupina mladih profesora varaždinske Gimnazije koji su se već ranije isticali i sudjelovali u aktivnostima varaždinskih akademičara. Oslanjajući se prvenstveno na domaće intelektualne potencijale, ekstenza je u prvih desetak godina razvila bogatu kulturno-prosvjetnu aktivnost organizirajući poučna predavanja, cikluse predavanja i tečajeve u Varaždinu i njegovoj okolici. Organizirala je i sudjelovala u nizu kulturnih manifestacija poput Kulturno-povijesne izložbe grada Varaždina, Tisućgodišnjice hrvatskog kraljevstva i Prosvjetnog tjedna. Uspješno je surađivala s varaždinskom zdravstvenom službom, sa sebi sličnim ustanovama u zemlji, pomagala je osnivanje i rad raznih ustanova i udruga te je pozitivno utjecala na rad i aktivnosti varaždinske Gimnazije u međuratnom razdoblju.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Anita Peričić