Ivan Mesek u galeriji Zlati ajngel

Kad predstavljam galeriju govorim o nekoliko ciljnih skupina izlagača: mladi, klasici, Slovenci, fotografi, Varaždinci, recentni…, a sad se iznjedrila i jedna nova – „padobranci“. Naime, svake godine ima poneki autor koji upadne s izložbom u program mimo plana. Ove je godine to odmah na početku, već u PETAK, 24. SIJEČNJA U 19 SATI otvorit ćemo izložbu slika IVANA MESEKA, slikara i ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin kojem je „muza sjela na koljeno“ pa je uz obaveze u ustanovi i šarolike aktivnosti uspio naslikati novu seriju koju će kasnije predstaviti i u Mariboru i Zagrebu. Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvorenju izložbe koja će trajati samo do nedjelje, 26. siječnja. Darko Sačić

Isto mjesto, prošireno izdanje, 3 godine kasnije…

Zadnji puta bili su “Oblaci”. Slike nadahnute pjesmom pokojnog oca. Slike kroz koje se opraštao sa njim. Shvatio kasnije. Već prva koja nastala nije imala veze sa oblacima, već više uzburkano more. Sve plavo, u daljini se vidi druga obala. Odlazak i oproštaj.

I na drugim slikama taj oblak koji se pojavljuje sam zapravo ja. Uronjen u poznati, prepoznatljivi okoliš. Sigurnost i toplina. Tata …

U ovom ciklusu ta “goruća”, vibrirajuća jezgra samostalno plovi. Pozadina neutralna i daleka a istovremeno taktilno opipljiva. Sve svedeno na bazično: bijelo, crno, sivo … boja tek ponegdje.

Nakon Odiseje od gotovo 30 godina vratio se u klasu na Jabukovcu. Klasa Keser. Pozitivni luđak koji je znao probuditi vibrirajuće ludilo u nama, strast i ekspresiju. Rekao je tada: “nećete u životu nekih boljih slika raditi. Ovo što se otvorilo je to.”

Tada je to bila bujica misli, osjećaja, želja i nadanja… strahova…rat…svega komprimiranog u eksplodirajućem formatu. Danas je to ista želja i energija, ali jasna misao, jasan stih.

20 skica nastalih u 15 minuta za šankom. Vidio u ogledalu neku čudnu situaciju, izuzetno likovnu. “Žec, daj blok i kemijsku”….i samo počele izlaziti. Jasne do opipljivosti.

Prvi puta sam stajao pred platnom i točno vidio sliku koja će nastati. Pa druga…. pa treća…

Sjetio se filma “Decameron”. Cijeli film slikar slika fresku. Film završava scenom njega kako stoji ispred završene slike sa pitanjem:”a čemu sve to slikati kada sam sve to imao jasno pred očima i prije?”

Proces je nezamjenjiv, taj trenutak prohodnosti kozmičke energije, božanske iskre u materijaliziranju sklada.

Slike su stvorene. Kao gravitirajuća sunca zovu vas da orbitirate oko njih.

Enjoy the ride!

IVAN MESEK rođen je 971. godine u Varaždinu, gdje 1989. završava Gimnaziju (tadašnji Srednjoškolski centar „Gabrijel Santo“). Iste godine upisuje nastavnički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u slikarskoj klasi prof. Eugena Kokota. Za vrijeme studija 1992. i 1993. pohađa  Međunarodnu ljetnu likovnu akademiju u Salzburgu, 1992. u slikarskoj klasi Antonia Diasa, a 1993. u klasi  „Fluxus-a practical understanding“ Dick Higginsa.

1996. godine upisuje poslijediplomski studij „Bildnerisches Gestalten und Therapie“ na Akademiji likovnih umjetnosti u Munchenu, koji 1999. završava radom „Primjena likovne terapije u likovnom odgoju“ (nostrificiran 2001. godine od Zagrebačkog Sveučilišta 2001. kao magistarski rad )

2000.-2001. profesor stručnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu.

2002.-2004. stručni suradnik za kulturu u Odjelu za kulturu znanost i sport pri Gradu Varaždinu.

Od 2004. godine privremeni ravnatelj javne ustanove u kulturi “Galerijski centar Varaždin“.

2005.-2009. zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina zadužen za društvene djelatnosti.

Od 2010.-2018. ravnatelj javne ustanove u kulturi „Galerijski centar Varaždin“

Od 2018. ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin

Od 2000.-2010. predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin u svojstvu kojeg pokreće i organizira likovne projekte („Dani hrvatskog performansa“, „Biennale modne fotografije“, „Od A do B“, „UTISAK-OTISAK“, „Umjetnik u gradu“,…)

Pokretač, autor ili koautor na nekoliko zapaženih i nagrađenih projekata („promo film „Čarobna škrinjica“, projekt „Galerija na otvorenom“..)

Sudjeluje na međunarodnim rezidencijalnim programima:

2005: SVA RE.PROJECTS, Strout, Engleska projekt „CROssoverUK“

2011: ART IN GENERAL, New York, projekt „Eastern European Residency Exchange  EERE“

Cijelo vrijeme aktivan multimedijalni umjetnik koji se bavi slikarstvom, instalacijama, urbanim intervencijama, performansom, grafičkim dizajnom, fotografijom, eksperimentalnim filmom.

2018. godine Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izdaje monografiju „Ivan Mesek“.

Najnovije