Skip to content

Mata CROata: Umjetnost je moj poziv i čini me sretnim i ispunjenim

Posjetili smo akademskog kipara Matu CROatu (Mate Turić) koji je početak ove 2020. godine započeo sa snažnim radom u ateljeu

Kako je nova godina započela u ateljeu Mate CROate?

Početak ove godine počeo sam sa snažnim radom u ateljeu. Kao i svih ovih prijašnjih godina, poslije Nove odmah sam ušao u atelje. Za mene nije bilo značajnijeg odmora… I cijeli slavljenički prosinac proveo sam u stvaranju…

Odmara li se ikad Mata CROata?

Jedina mogućnost mog stvarnog odmora je da odem izvan ateljea, udaljim se od kamena, od kuće. A i tada kad bi se otišao odmoriti, bilo bi to skupljanjem snage za nove izazove u umjetnosti.

Odmaram se jedino poslije rada, a ne prije… Tek tada sam iskreno ispunjen i zadovoljan. Moj odmor je u pripremi da npr. uspijem izdržati nadolazeću hladnoću, teret, prašinu, buku, otežane uvjete prilikom stvaralaštva… Postoje dvije vrste umora, umor od nerada i nebitnih stvari i umor od rada. Tako isto postoje i dvije vrste odmora – odmor od nerada i odmor od rada. Mene čini sretnim i ispunjenim zasluženi odmor od napornog rada.

Novosti u ateljea Mate CROate?

Što je novo u mojem ateljeu, pa sve je novo, jer se uvijek iznova trudim i trudim. Ove godine sam započeo dovršavati par skulptura, koje sam započeo izrađivati prije više od 2 godine. Novi su izazovi i nisu nimalo laki.

Dodatne aktivnosti?

Sve moje dodatne aktivnosti su nadovezivanje na moje umjetničko stvaralaštvo. I ne mogu sve stizati, jer sam i ovako često puta opterećen. Nedostaje mi vremena.

Vrijeme za Matu Turića?

Trudim se i uspijevam naći u ovoj gužvi i malo vremena za sebe. Kad ne bih imao to malo vremena za sebe, tad bih izgubio sebe. Uvijek može bolje, ali ne želim izgubiti sebe. Umjetnost je moj poziv i ne mogu se odreći umjetnosti, ne mogu ju staviti na čekanje, ali trudim se ostale stvari prilagoditi umjetnosti.