SELJAČKA BUNA 2020 – povijesno turistički spektakl koji se ne propušta

Nakon lanjskog rekordnog broja posjetitelja, ove godine čeka nas dosad najraskošnije izdanje

Buna traje! Već 12 godina ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka seljaka u borbi za „pravicu“. Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala “šake” vlasteli 16. stoljeća, prije 12 godina rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža i postala manifestacija od velike važnosti ne samo za Gupčev kraj već i za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju te je jedna od najpopularnijih manifestacija na ovome području! To nije samo borba i prikaz 16. stoljeća to je i događaj edukativno-povijesnog karaktera. O velikoj Seljačkoj buni iz 1573. godine uči se u školama, piše se u raznim povijesnim knjigama, a svi prisutni koji se pridruže tom spektaklu, mogu na jedan trenutak biti dio povijesnog bunta malog čovjeka protiv izrabljivača!

Veličanstvena rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica je i nagrade SIMPLY THE BEST za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje. Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu svake godine privlači sve više posjetitelja, a i zanimanje javnosti. Stoga ni ne čudi da je već pet godina za redom popraćena u svim medijima i središnjim dnevnicima, a broj posjetitelja kontinuirano raste. Prošle godine Seljačka buna bilježila je rekordan broj posjetitelja, 20.000 ljudi iz svih krajeva Lijepe naše i susjednih zemalja.

Ove godine u svom najraskošnijem izdanju koje će okupiti najveći broj sudionika nudi program na dvije lokacije. Uz najveći broj statista, sama bitka biti će začinjena posebnim specijalnim efektima, a u srednjovjekovnom sajmu prijavljen je dosad najveći broj izlagača! Uz SPEKTAKULARNU BITKU KOD STUBICE posjetitelji će moći vidjeti i stare zanate i obrte te uživati u okusima i mirisima domaćih specijaliteta. Organiziran je i odličan zabavni program tokom cijelog dana, koji će svoj vrhunac doživjeti se kada se skupe statisti i publika u večernjim satima i zajedno zaplešu na poznatom Buna partiju kojeg ove godine predvode Let 3 i Picksiebner!

Manifestacija počinje 31.1.2020. kada imamo NOĆ BUNE U NOĆI MUZEJA (Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica) sa izvrsnim video mappingom GUBEC TEATAR na Spomeniku Seljačkoj buni i Matiju Gupcu s početkom u 18:30 sati. Tu će biti i otvorenje izložbe Jan Vitovac – češki vitez, zagorski grof i promocija stripa NIKA TITANIKA 1573.

U subotu 1.2.2020. kreće PUNTANJE KMETOV – u 11:00 sati ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu (Donja Stubica), okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu. Oko 14:00 sati kod Gupčeve lipe (Gornja Stubica) očekuje se dolazak pobunjenih kmetova.

SPEKTAKULARNA „BITKA KOD STUBICE“- vjerni prikaz bitke na stubičkom polju održati će se u subotu 8.2.2020. U 9:30 organiziran je 50. planinarski pohod “Stazama Gupčevih puntara” u organizaciji PD Stubičan, okupljanje planinara je u Parku Jure Stubičanca, Donja Stubica. Cjelodnevni program počinje od 11 h na dvije lokacije (centar Grada Donja Stubica i Dvorac Stubički Golubovec ) sa kulturno – umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, srednjovjekovno selo, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Centralna bitka ove godine sa najvećim brojem sudionika i posebnim specijalnim efektima počinje u 14:00 sati kod dvorca Stubički Golubovec, Donja Stubica. Nakon bitke sve posjetitelje, a i sudionike čeka veliki Buna party od 15:30 sati u centru Donje Stubice koji počinje nastupom istaknutog glazbenika i dobitnika brojnih nagrada Kreše Oremuša &B# Banda i nastavlja se pod šatorom uz Picksiebnere i Let 3!

Posjetitelji će moći 1. i 2. veljače te 8. i 9. veljače od 9:00 do 17:00 sati razgledati Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica uz popust od 50% na ulaznice, a 8.2. od 11:00 do 13:00 sati organizirane su i tematske radionice. 

Napomenimo da je i ove godine organiziran prijevoz ZET-ovim BESPLATNIM LINIJAMA NA „BITKU“

Polazak iz Zagreba – stajalište turističke linije, Ul G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne centar)  od   9:30, 10:30, 11:40, 12:40

Povratak za Zagreb od 18:00, 19:00, 20:10, 21:10

Stubica se ove godine opremila sa dosad najraskošnijim izdanjem, a na vama je da krenete putevima hrabre Gupčeve vojske i na trenutak budete dio ovog posebnog  spektakla i povijesne borbe malog čovjeka za pravicu!!

Više na: http://www.gupcev-kraj.hr/hr/seljacka-buna/

Link na događaj: https://web.facebook.com/events/542945083098350/

Vesna Mitar