Najava izložbe Nevidljive granice

U utorak, 14. siječnja 2020. godine, u 12 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, održat će se konferencija za medije na kojoj će biti najavljena prva izložba Građanskog muzejskog vijeća naziva Nevidljive granice

Na konferenciji za medije izložbu će najaviti:

  • Nikolina Radić Štivić, Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
  • Vana Gović, Viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
  • Sonja Šišić, Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije
  • Marija Katalinić, Voditeljica sudioničkih programa Rijeka 2020
  • Helena Traub, Udruga Žmergo
  • Emil Mandarić, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije

Izložba Nevidljive granice čini pretprogram izložbe Granice – između reda i kaosa kao centralnog događanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u programu Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture. Izložba je dio projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja koji provodi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda te u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Izložba predstavlja prvi program Muzeja koji je u potpunosti kreiran udruženim djelovanjem Muzeja, PGŽ-a kao osnivača Muzeja, te partnerskih organizacija civilnog društva. Njihova je suradnja potaknuta formiranjem Građanskog muzejskog vijeća unutar kojeg spomenute organizacije-članice rade na demokratizaciji muzeja te usmjeravanju njegova rada u skladu s potrebama zajednice.

Izložbom Nevidljive granice organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća (GMV) progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu: o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život naše zajednice, otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor našeg gospodarstva – kreativne industrije i pitaju se, jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal s kojim raspolažemo – darovitu djecu? Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama. Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog.

Izložba će imati posebne audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen osobama s oštećenjem vida. 

Izložba se otvara 15. siječnja 2020., u 19 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i ostaje otvorena je mjesec dana, do 15. veljače 2020. 

Nikolina Radić Štivić, ravnateljica

Nela Simić

Posljednje