PROSVJEDNICI U IRANU PROTIV AJATOLAHA ZBOG RUŠENJA UKRAJINSKOG AVIONA

Iranski prosvjednici u nedjelju su pozvali čelne ljude da odstupe nakon što je vojska priznala da je pogreškom srušila ukrajinski zrakoplov

“Lažu da nam je neprijatelj Amerika, naš neprijatelj je ovdje”, uzvikivali su deseci prosvjednika ispred Sveučilišta u Teheranu, prikazano je na snimkama koje kruže Twitterom. Brojni prosvjednici okupili su se i u drugim gradovima.

Objave na društvenim mrežama Reuters ne može provjeriti, ali je iranski državni medij izvijestio o prosvjedima u subotu koji su izbili nakon što se iranska vojska ispričala zbog slučajnog rušenja ukrajinskog zrakoplova u srijedu pri čemu je poginulo 176 ljudi. Brojni putnici na letu bili su Iranci s dvojnim državljanstvom, a njih 57 imalo je kanadsku putovnicu.

Stanovnici Teherana rekli su u nedjelju da je policija na ulicama nakon što se danima gomilao javni bijes.

Policija je u subotu bacala suzavac na tisuće prosvjednika u glavnom gradu, a mnogi su skandirali “Smrt diktatoru” i usmjeravali svoj bijes prema iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hamneiju.

“Ispričajte se i odstupite”, piše na nedjeljnoj naslovnici novina Etemad.

Novi prosvjedi su još jedan izazov iranskim vlastima koje su u studenom nasilno ugušile ranije prosvjede. Istovremeno pokušavaju spasiti gospodarstvo oslabljeno strogim američkim sankcijama. AUTOR: Hina

Posljednje

Kipar Mišo Vukadinović