Ivan Višić – mladi talentirani umjetnik

Ivan Višić, učenik prvog razreda gimnazije, još ranije započeo je s umjetničkim izražavanjm što je rezultiralo zapaženim rezultatima. Ovaj zanimljivi intervju autorice Šime Majić prenijeli smo s portala Tomislavcity.

Ivane, crtanje i pisanje su tvoje ljubavi. Kako si se odlučio baviti baš umjetnošću i je li istina da je ona prilično nepopularna među mladima našega vremena i prostora?

Ljubav prema crtanju rodila se puno prije nego ljubav prema pisanju i neusporedivo je veća u odnosu na pisanje. Moj talent očitovao se već s tri godine te crtanju posvećujem i veću pažnju budući da se na tom području vidim i u budućnosti, bilo kroz akademiju, dizajn ili slično. Smatram da nisam sam probudio zanimanje za crtanjem, već da je to jednostavno dar od Boga na kojem želim ustrajati i dalje se usavršavati. A što se tiče popularnosti umjetnosti među mladima našega prostora smatram da joj mladi ne pružaju ogromnu pažnju te da se svijest prema umjetnosti kod većine rađa u zrelijoj dobi.

Kako teče proces nastanka jedne slike, odnosno pjesme ili priče kod tebe?

Proces i trajanje izrade jedne slike ovisi o mom slobodnom vremenu te tijekom raspusta to ide puno brže u odnosu na vrijeme dok školska godina traje. Također je presudno i to je li slika zahtjevna i ima li puno detalja. Što se tiče pisanja inspiracije mi ne nedostaje kada sam za pisanje raspoložen. Taj dar pisanja očitovao se upravo kroz hrvatski jezik u školi, pisanje pismenih zadaća i slično. Iako znatno rjeđe od crtanja, ipak mu posvećujem pažnju.

Kako provodiš slobodno vrijeme? Nudi li naš kraj sadržaje koji su tinejdžerima interesantni?

Smatram da u našem gradu ima puno aktivnosti koje su mladima na raspolaganju te da svatko može pronaći nešto za sebe. Od širokog izbora ja sam se nekako pronašao u Frami te glazbenoj školi čije sam osnovno školovanje završio prošle godine. Osim što vrijeme ispunim crtanjem, ispunim ga i sviranjem gitare, a još češće druženjem s prijateljima.

Baviš se i izradom papirnih buketa. Taj hobi postao je dosta popularan, ali se možda smatra nekonvencionalnim izborom za dječaka. Kako gledaš na takav stav? Predstavi nam ukratko svoj hobi.

Kreativan sam i volim izrađivati razne stvari. Do sada nisam naišao na neodobravanje toga, pa se nadam da će na tome i ostati. Inače, izrada iziskuje puno truda i vremena jer se svaka latica radi posebno, a zatim se sastavlja cvijet.

Što misliš o Instagramu? Koliko su ti društvene mreže bitne? One su stalno na tapeti negativne kritike, kao i mladi koji im posvećuju većinu svoga vremena. Misliš li da je takav stav uvijek opravdan?

Mislim da sve ima svoje pozitivne i negativne strane. Mi mladi živimo u vremenu društvenih mreža od kojih je najzastupljeniji Instagram te ga velika većina nas i koristi. Na nama je izbor kako ćemo se predstaviti na Instagramu i hoćemo li od njega imati neku korist ili samo gubitak vremena. Bez obzira što je zapravo na tapeti negativne kritike, smatram da se ta trenutno najpopularnija platforma u svijetu može itekako iskoristiti u dobre svrhe, ali u umjerenim količinama.

Imala sam priliku upoznati te kao učenika, pa raspolažem informacijom da voliš čitati. Kakve knjige voliš i koliko je čitanje bitno za mladoga umjetnika?

Smatram da je čitanje bitno za svakoga od nas i da mi mladi često ne pronalazimo vremena za čitanje, a trebali bismo. Što se tiče vrste knjiga, volim čitati one čije sadržaje mogu primijeniti u svakodnevnom životu i situacijama.

Kakvu glazbu voliš slušati?

Što se tiče glazbe, slušam puno toga. Vjerojatno je na moj izbor utjecala i glazbena škola te sviranje gitare, pa je moj prvi doticaj s ozbiljnom glazbom nastao kroz to školovanje gdje se rodila ljubav prema klasičnoj glazbi. Često slušam i duhovnu glazbu, kao i domaću koju sluša većina mladih.

Je li istina da su tinejdžeri često povodljivi i da prihvaćaju ukus kakav im se nameće, bilo da je riječ o glazbi, stilu oblačenja ili općenito stilu razmišljanja. Koliko nastojiš izgraditi svoj vlastiti stil?

Istina je da nam se puno toga nameće i da većina slijepo prihvaća i prati trendove, pogotovo u današnjem vremenu gdje nam je sve servirano na dlanu. U izgradnji svoga stila nastojim slušati sebe i slijediti ono što mi se sviđa ne prihvaćajući sve što nam serviraju mediji i “utjecajne” osobe.

Kako se vidiš u budućnosti?

Ne planiram daleko u budućnost ali trenutno se vidim na studiju likovne akademije, dizajna ili nečega sličnoga.

Fotografije: privatni album

Odabrao: Ž.U.