Denis Kujundžić, slikar s juga Hrvatske

Slikar i fotograf Denis Kujundžić, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je kompleksnog i duboko emotivnog opusa ulja s motivima krajobraza juga Hrvatske, prostora u kome živi i stvara, prostora u kome diše i doživljava iznimnu kolorističku stvarnost, koju vješto i posebnim osjećanjem, obzirno i odmjereno, prenosi na svoja platna

Umjetnik živi i stvara aktivno i kontinuirano, okružen omiljenim i nadahnjujućim motivima ponešto povučeno, samozatajno, neprestano promišljajući o nesvakidašnjoj gustoći kolorističke lepeze i kako je neokrznutu, sačuvanu iznova oživotvoriti na platnu.

Denis Kujundžić pristupa svakom motivu kao arkadijskom, motivu koji sadrži vidljivo i nevidljivo lice, jasno izraženo, ali i skriveno u mnoštvu simbola, uronjenog u spektar boja.

Da, slikar slika i oživljuje dijelove krajobraza, bilo kontinenta, bilo mora, polja, oranice, šume, drva, vinograde, nebo i more, kuće i zemlju, ukazujući na čudesnu jednostavnost ljepote.

Uistinu, slikarski opus Denisa Kujundžića oda je ljepoti, zapis zadivljenog umjetnika.

On nas poziva istodobno i na očuvanje tih jedinstvenih prostora obitavanja, u kojima odavno čovjek dijeli svoj život s prorodom, u skladu.

Kolor Denisa Kujundžića je uvijek dvostran. On je i snažan ali i nježan, bujan ali i umiren, izrazit ali i profinjen.

Slikarski opus slikara Denisa Kujundžića neprijeporno zaslužuje prezentaciju u najboljim hrvatskim galerijama ili s izborom ili s predstavljanjem pojedinih ciklusa ili pak širim uvidom u cijeli, bogati opus.

Miroslav Pelikan