Zviždačica protiv Linića nije došla na presicu zbog straha?

Mirjam Tomas

Mirjam Tomas

Bivša tajnica direktora Jadranskog pomorskog servisa (JPS) Mirja Tomas koja proziva ministra financija Slavka Linića da je dobio mito od njezinog bivšeg šefa, kao nagradu za povoljnu privatizaciju i unosne poslove, nije se pojavila na konferenciji za medije na kojoj je danas bila najavljena piše Tportal

Udruženja građana iz Rijeka ‘Pokret otpora’ za danas je u Zagrebu najavilo konferenciju za medije s temom pranja novca političara, na kojem se trebala pojaviti Mirja Tomas i prezentirati dokumentaciju o navodnom pranju novca Slavka Linića, samo dan nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo Indexu i Novom listu da se istražuju financijske transakcije JPS-a i njegovog vlasnika Ante Marasa, koje su išle na račune u stranim bankama, a sumnja se da su time isplaćivani hrvatski političari među kojima i aktualni ministar financija.

Umjesto Mirje Tomas, novinare su dočekali zviždači Radovan Smokvina, Vesna Balenović i publicist Darko Petričić, koji joj iskazuju podršku.

‘Mirja me nazvala jučer popodne, dala mi je do znanja da je četiri puta bila na Uskoku, pravi razlog odustajanja ne znam, ali vjerojatno se boji’, kazao je Smokvina. Na pitanje je li Tomas nedavno dala iskaz hrvatskim istražiteljima, s obzirom da je slučaj prijavila još 2011., a ŽDO u Rijeci je tek jučer potvrdio izvide, odgovorio je da ne zna. Novinarima su podijelili prijavu Mirje Tomas talijanskoj financijskoj policiji, odjelu za pranje novca u Trstu.

Što je Tomas podastrijela na uvid talijanskoj policiji? ‘Za vrijeme moje djelatnosti kao tajnica JPS-a, napose u doba privatizacije, mogla sam doći do saznanja o navodnom plaćanju mita u korist hrvatskih političara’. Ispričala im je da je po nalogu svog šefa Marasa na njegovu off shore tvrtku poslala faks s bankovnim računima u Trstu, kako bi se isplaćivao novac hrvatskim političarima. ‘U istom su naznačeni brojevi računa ‘koji bi trebali upućivati na’: Željka Lužavca, bivšeg ministra prometa, Ivana Franciškovića, bivšeg direktora CO, oca i sina Maras – Aleksandra i Ante, i Slavka Linića.’

Kako bi pokušali dokazati da je račun pod brojem 5. u tršćanskoj poslovnici Cassa di Risparmio zaista Linićev, članovi Pokreta otporta poslali su na teren svog člana Antonija Repanića, koji je 31. srpnja ušetao u banku i pokušao uplatiti 10 eura na račun za koji vjeruju da je Linićev ne bi li doznali je li još uvijek aktivan. ‘Kada je zatražio da objavio jednu uplatu, službenik ga je upitao je li on Linić, a kada je Repanić dao podatke, nije uspjela uplata’, piše u prijavi Mirje Tomas talijanskoj policiji.

S druge strane, navode da je Repanić uspio u tršćanskoj poslovnici Unicredita uplatiti novac na račun Željka Lužavca, pa ističu Talijanima da je ta uplata uspjela i da je račun očito aktivan. U prijavi su priložili i račune tvrtke s Djevičanskih otoka preko kojih je JPS isplaćivao Marasove, Lužavca, Franciškovića, ali na njima Linićeva imena nema.

Na pitanje zašto se Mirja Tomas godinama nakon odlaska iz tvrtke u kojoj je dobila otkaz sjetila prijaviti mito, zviždačica Vesna Balenović kaže: ‘Vjerujem da Mirja Tomas ima ogromne pritiske, kao što sam ih i ja imala. Zašto kasni četiri godine? Zato jer ju bilo strah da bi bila ubijena, kao što sam i ja trebala biti. Uostalom, ipak se odlučila, za razliku od četiri milijuna spavača u ovoj zemlji’.

I Balenović i Smokvina drže da je Tomas morala slučaj prijaviti u Trstu zato što Mladen Bajić, kojemu je svoje sumnje prijavila još 2011., ‘ne samo da ne radi dobro svoj posao, nego dapače proganja zviždače i čuva kriminalce’.

Smokvina objašnjava da je Linić omogućio prijatelju Marasu da jeftino kupi kroz privatizaciji JPS. ‘Ono što je Tuđman radio u Hrvatskoj, to je Linić radio u Rijeci’, rekao je. Na novinarsko pitanje koliko je Maras platio vlasnički udio u JPS koji je kupio od Ine (kasnije ga je povećao) Balenović kaže da ne zna i da taj podatak u Ini skrivaju. ‘Znam samo da su kupljeni vrijedni brodovi za prijevoz nafte od Ininih novaca, koji su onda poklonjeni Linićevom prijatelju Marasu, a on Ini je nastavio ispostavljati fakture s visokim troškovima’.

Radovan Smokvina najavljuje da će Mirja Tomas sazvati presicu početkom listopada, vjerojatno s novim dokumentima. Kaže da ima CD s podacima koje nikome još nije dala, jer se boji. (Nel Pavletic/PIXSELL, Tportal)