Skip to content

Zrak u Brodu katastrofalan – zabrinut i Zmajlović

rafinerija-brod

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je zabrinutost stanjem kvalitete zraka u Slavonskom Brodu budući da su u posljednja dva tjedna prekoračene koncentracije za lebdeće čestice benzen, sumporovodik i ozon

Maksimalne satne koncentracije benzena prekoračene su tijekom šest dana, a tijekom dva dana satna koncentracija sumporovodika prekoračivala je dozvoljenu koncentraciju i do dva i pol puta. Tijekom tri od četrnaest dana prekoračena je dozvoljena satna koncentracija ozona. Bez obzira što se dio tih prekoračenja može objasniti vremenskim promjena i atmosferskim utjecajima, takvo stanje nije prihvatljivo ni kratkoročno, a osobito ne dugoročno, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ono najavljuje da će po povratku iz Dublina gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara okoliša EU, ministar Zmajlović kontaktirati resornog ministra u BiH te zatražiti i očitovanje Rafinerije Brod.

Zmajlović pozdravlja informacije koje dolaze iz Rafinerije o hitnom postavljanju mjerne postaje u krugu Rafinerije, no podsjeća da je prema okolišnoj dozvoli koju je Rafineriji izdala Republika Srpska mjerna postaja u Rafineriji trebala biti postavljena do 31. prosinca 2012.

Upozorava se da je još jedan od rokova koji se stalno pomiču i potpisivanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja koji je po zadnjim informacijama predviđen za lipanj ove godine.(Izvor: HRT)