Zračna luka: Sindikati prekidaju štrajk

ante dujic

ante dujic

Sindikati će poštivati privremenu mjeru Županijskog suda u Velikoj Gorici o prekidu štrajka u Zračnoj luci Zagreb i o tome izvijestiti Upravu, rekao je danas na konferenciji za novinare u ime Koordinacije sindikata ZLZ Ante Dujić

Sud je na zahtjev Uprave naložio sindikatu da obustavi štrajk, no nije donio odluku o meritumu stvari, očito zbog kompleksnosti predmeta, nego bi to trebao učiniti u ponedjeljak na ročištu zakazanom za podne, rekao je Dujić.

Svrha štrajka nije pobjeda na sudu, nego konkretan dogovor koji će radnicima omogućiti sigurnu budućnost, rekao je Dujić dodavši kako se nada da će Uprava shvatiti ozbiljnost problema i pristupiti pregovorima u interesu radnika.

Više puta smo izrazili spremnost na pregovore, no zauzvrat nismo dobili ništa, rekao je Dujić. Ustvrdio je kako je francuski koncesionar ZAIC u velikim problemima s financiranjem projekta i osiguravanjem novca za prvu plaću.

Upitan o daljnjim postupcima sindikata, Dujić je rekao kako imaju žalbeni rok od četiri dana te da njihovi odvjetnici razmatraju sudsku odluku. Ne bih želio prejudicirati što će biti dalje, no smatramo da smo postupali zakonito i da zaposlenici u štrajku neće snositi posljedice, kazao je.

Imamo podršku sindikata i kolega drugih zračnih luka i iz inozemstva, i zauzet ćemo još čvršći stav, jer to nije samo problem ZLZ nego svih hrvatskih zračnih luka, pa i hrvatskog radništva u cjelini, poručio je Dujić.

Optužio je Upravu da je tražila od radnika izjašnjavanje SMS-om jesu li u štrajku ili ne, što smatra protuzakonitim.

U ime Koordinacije sindikata ZLZ Mladen Mesić rekao je kako je sudska odluka o privremenoj mjeri “solomonsko rješenje” kojim se praktički zabranjuje štrajk, a donijeta je u interesu smanjenja štete aviokompanijama i putnicima.

Zbog odluke suda otpada i druga i treća faza štrajka u ZLZ-u, koju su sindikati najavljivali idućih dana. (Foto: Grgur Zucko/PIXSELL, Poslovni.hr/Hina)