ZOOM festival 2013.

zoom

Četvrto izdanje ZOOM festivala održat će se od 3. do 8. rujna u Rijeci. Zoom festival i ove godine donosi uvid u izvedbenu scenu njemačkog govornog područja i iako se ne radi o velikom broju produkcija radi se o grupama ili osobama koje su zaista obilježile scenu svojim jedinstvenim izvedbenim razmišljanjima.

Zoom festival u Rijeku dovodi Showcase beat le mot, njemačku kazališnu grupu koja je stasala u kasnim 90-ima i obilježila ono što nazivamo postdramskim kazalištem u Njemačkoj. Grupa je izvršila veliki utjecaj na scenu izvedbenih umjetnosti, a u istom sastavu djeluje već punih 16 godina. U Rijeku dolaze sa svojim trosatnim komadom “Alles” odnosno “Sve” sa željom da publici Zoom festivala pokušaju razotkriti vječne misterije ljudske vrste poput onog kako stvoriti perpetuum mobile. Radi se o trosatnom kazališnom događaju u okviru kojeg publika biva oslobođena klasične pozicije gledatelja i dobiva mogućnost kretanja po sceni kada to poželi.

Nakon prošlogodišnje izvedbe „Lost in Space”, bečki duo United Sorry (Frank Poelstra i Robert Steijn) ovoga puta stižu sa izvedbom „Ghost Exit” – velikom završnicom njihova dugogodišnjeg projekta Green Conversations, koji metodama istraživačkog novinarstva progovara o prirodi i okolišu.

Uz međunarodne produkcije na Zoom-u predstavljamo i nekoliko zanimljivih domaćih predstava. Festival otvaramo premijernom izvedbom predstave “Ovo nije kvintet” u produkciji Prostora + iz Rijeke i Danspoolena iz Švedske. Radi se o projektu koji je nastao prema konceptu Selme Banich. Sjajni izvođači iz Rijeke i Švedske igraju se našom percepcijom i doživljajem nas kao publike.

Predstava «Zastoji» plesačica i autorica Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec zatvara Zoom festival. Publika je i u ovoj predstavi jedan od aktera i pruža doslovnu fizičku podršku izvođačicama na sceni. Nježno, emotivno i prisno igraju za nas.

U okviru Zoom festivala ove ćemo godine ostvariti i suradnju sa festivalom Perforacije koji će trajati od 5. do 8. 09. a u okviru kojih će riječka publika moći pogledati predstavu «Pristajanja» pet mladih izvođačica / autorica iz Rijeke, Nike Mišković, Nataše Antulov, Sanje Milardović, Aleksandre Stojaković i Petre Mrše. One će se baviti pitanjem što je nama grad i kojim se (izvedbenim) činom može obuhvatiti odgovor na to pitanje?

Perforacije u Rijeku dovode i audio / vizualni projekt Alena i Nenada Sinkauz i Ivana Marušića Klifa koji, kroz improvizaciju i sempliranje uživo, istražuje i pokazuje proces nastajanja kompozicije na licu mjesta.

Perforacije će zajedno sa Zelenom akcijom publici pružiti uvid u odnos ekologije i umjetnosti.

Radionički dio Zoom festivala ove godine čini bračni par iz Srbije Miloš Tomić i Marija Đorđević, a nazivi radionica su jako indikativni “Subverzija” i “Društvena igra”. Radionice se održavaju u Molekuli za vrijeme trajanja festivala.

ZOOM Festival 2013 // Program:

Utorak 03.09.

20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Ovo nije kvintet / premijera
Prostor+ (HR) & Danspoolen (SE)

21:30 / Glazbeni program: Tunel, Školjić 12
DJ Smeđi Šećer,

Srijeda 04.09.
20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Ghost Exit
United Sorry (AT)

Četvrtak 05.09.
20:00 / Igralište na Delti
Pristajanja
N.Antulov, P.Mrša, A.Stojaković, S.Milardović, N.Mišković (HR)
– u suradnji s Perforacije Festivalom

21:30 / Igralište na Delti
Razgovor o predstavi Pristajanja
razgovara Nikola Đurić (Showcase Beat le Mot)

Petak 06. 09.
20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Alles
Showcase Beat le Mot (DE)

20:00 Igralište na Delti
Pristajanja
N.Antulov, P.Mrša, A.Stojaković, S.Milardović, N.Mišković (HR)
– u suradnji s Perforacije Festivalom

Subota 07.09.

18:00 / Tunel, Školjić 12
Razgovor: Zelena akcija – umjetnost i ekologija
– u suradnji s Perforacije Festivalom

20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Alles
Showcase Beat le Mot (DE)

Nedjelja 08.09.

20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Zastoji
A. Kreitmayer, Z. Užbinec, S. Banić-Naumovski (HR)

21:30 / Glazbeni program: Molekula, Delta 5/1
251. dan u godini
A. i N.Sinkauz i I. Marušić Klif (HR)