Znanstvenici traže zabranu analgetika diklofenaka


Britanski znanstvenici tvrde da bi analgetik diklofenak trebao biti zabranjen jer povećava rizik od srčanog i moždanog udara za gotovo 50 posto, piše The Telegraph

Lijekovi koji sadržavaju djelatnu tvar diklofenak spadaju u skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) koji su važni u liječenju artritisa i drugih bolnih stanja te su dostupni na hrvatskom tržištu i na tržištu Europske unije dugi niz godina. 

Iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) rekli su da je poznato da lijekovi koji sadržavaju diklofenak mogu dovesti do kardiovaskularnih nuspojava koje mogu biti izraženije ako se oni primjenjuju u visokim dozama i dugotrajnom liječenju. Dodali su da su o tome već prije obavijestili javnost te su više puta savjetovalil liječnike i pacijente da je potrebno propisivati i primjenjivati najmanju učinkovitu dozu lijeka što kraće, čime se rizik od nuspojava ovih lijekova svodi na minimum.

Poručili su i da kontinuirano prate sigurnost primjene svih lijekova koji se nalaze u prometu u Republici Hrvatskoj, pa tako i lijekova koji sadržavaju diklofenak. Vezano uz to, uključeni smo u proces dodatne evaluacije koji je Europska agencija za lijekove počela krajem listopada prošle godine kako bi se utvrdilo je li potrebno uvoditi dodatne preporuke uz već postojeće glede primjene lijekova s diklofenakom vezano uz kardiovaskularni rizik. U slučaju svih novih saznanja, HALMED će, kao i do sada, pravovremeno o njima obavijestiti javnost, poruka je HALMED-a, piše Tportal.hr.

Foto: Ilustracija
Izvor: HRT