Zlatni lav dokumentarcu Gianfranca Rosija

zlatni lav

Zlatni lav, nagrada Venecijanskog filmskog festivala, dodijeljen je dokumentarnom filmu talijanskog redatelja Gianfranca Rosija “Sacro Gra”, poetskom prikazu stanovnika koji žive uz rimsku obilaznicu “GRA”

Nagradu posvećujem likovima mog filma koji su mi dopustili da uđem u njihov život. Neki su postali njegovi protagonisti a da to nisu ni znali, rekao je Gianfranco Rosi.

Velika nagrada ocjenjivačkog suda otišla je u ruke malezijskog redatelja Tsai Ming-Lianga za film “Jiaoyou” (“Stray Dogs”), priču o ocu beskućniku i o njegovih dvoje djece koji su prisiljeni lutati ulicama Taipeija (Tajvan). “Miss Violence” grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa dobio je Srebrnog lava za najbolju režiju a govori o incestu i o samoubojstvu djeteta.

Taj je film dobio pregršt nagrada, među njima i onu za najboljeg glumca, koju je dobio Themis Panou za ulogu djeda zlostavljača. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Talijanka Elena Cotta za film “Via Castellana Bandiera” Sicilijanke Emme Dante koja je također nagrađena.

Posebna nagrada ocjenjivačkog suda dodijeljena je filmu Nijemca Philipa Groeninga “Žena policijskog časnika”. Nagradu za najbolji scenarij dobili su Steve Coogan i Jeff Pope za film Britanca Stephena Frearsa “Philomena” koji se spominjao kao mogući dobitnik Zlatnog lava. Najboljim mladim glumcem proglašen je Tye Sheridan, šesnaestogodišnji Amerikanac, već zapažen u “Drvu života” Terrencea Malicka.