Živi zid oko Brodosplita – jedan radnik počeo štrajk glađu

brodosplit PXL

Oko 250 radnika Brodosplita, koji su jučer i prekjučer sudjelovali u prosvjedima, suspendirano je i zabranjen im je ulaz u škver. Predvođeni predsjednikom HUS-a Ozrenom Matijaševićem suspendirani radnici blokirali su sve ulaze i izlaze iz škvera sve dok vlasnik Tomislav Debeljak ne povuče odluku o suspenziji. Oko Brodosplita sve je kaotičnije i sve su burniji uzvici kojima se Debeljaka proziva pogrdnim imenima.

Prosvjednicima se pridružili i ostali

Matijašević ih je pozvao na suzdržavanje od nasilja. Prosvjednicima su se pridružili i neki radnici koji su jutros ušli u brodogradilište. Debeljak im je poručio da će i protiv njih biti pokrenuti postupci, a da će one koji ostanu zaštititi, odnosno da mogu biti sigurni da će zadržati posao. Ulaz u brodogradilište čuva četrdeset zaštitara. U blizini je i interventna policija.

Samohrani otac štajka glađu

Među suspendiranima je i samohrani otac Frane Lisica, koji je počeo štrajkati glađu. Smatra da je za stanje u Brodosplitu isključivo kriv predsjednik Uprave Tomislav Debeljak koji, prema njegovim riječima, radnicima manipulira i laže im. Zamjerio je Debeljaku što je neke radnike nazvao teroristima. Želim umrijeti ovdje ispred ulaza u Brodosplit zbog poštenih radnika Brodosplita, rekao je Lisica, koji u Brodosplitu radi 23 godine.

Disciplinski postupak protiv 254 radnika

Zbog sumnje u sudjelovanje u nelegalnoj obustavi rada i nasilnim radnjama pokrenut je disciplinski postupak protiv 254 radnika i njihovo udaljavanje. Uprava od suspendiranih radnika traže očitovanje. Oni koji sada čekaju, mogu se očtovati odmah, a svoje očitovanje mogu poslati i pismeno nakon što prime rješenje o suspenziji. Na osnovu očitovanja donijet će se odluka o ukidanju suspenzije ili o nastavku disciplinskog postupka, izjavio je glasnogovornik DIV grupe Frenki Laušić.

Baldasar među ‘teroristima’

Pred ulaz u Brodosplit došao je i gradonačelnik Ivo Baldasar kojeg su nazočni pozdravili pljeskom. Radnicima je poručio kako imaju pravo na nezadovoljstvo, ali ih je zamolio da ne prave incidente. Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić obećao mu je da incidenata neće biti. Baldasar je jutros razgoavarao s Debeljakom koji je, kazao je, spreman nastaviti pregovore u utorak, kako je i dogovoreno. Na pitanje Matijaševića, osjeća li se nesigurno među teroristima, Baldasar je odgovorio – da se tako ne osjeća.

Podsjetimo, nezadovoljni radnici Brodosplita prekjučer su prosvjedovali jer im nisu uplaćene plaće, a jučer jer su im plaće umanjene za 700 do 1200 kuna. Razgovori s predsjednikom Uprave Tomislavom Debeljakom zapeli su zbog toga što on ne želi razgovarati s predstavnikom Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonkom Šegvićem. Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a Debeljak je iznio teške optužbe protiv Šegvića i rekao da je policiji prijavio prosvjednike zbog nasilja. (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, HRT)