Skip to content

Zgrnuo bogatstvo s CO, a sada će nadzirati tvrtku


Foto: Krajač / CROPIX
 

Kralj odšteta u sukobu interesa: Zaradio bogatstvo na nagodbama s Croatia osiguranjem, a sada će nadzirati tu tvrtku!?

 
Vlada je nedavno imenovala odvjetnika Krešimira Škaricu, stručnjaka za naknadu šteta, novim članom Nadzornog odbora Croatia osiguranja
 
Škarica čija je glavna specijalnost ubiranje novca od osiguravateljskih kuća i sam nam je rekao da protiv Croatia osiguranja vodi nekoliko slučajeva, čime je izravno potvrdio da je u pitanju čisti sukob interesa.
Kao odvjetniku u interesu mu je naplatiti što veći iznos od osiguravateljske kuće jer se financira provizijom od naplaćenih sredstava, a kao član Nadzornog odbora dužan je štititi interese tvrtke.
Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, tvrdi da takav model poslovanja podrazumijeva sukob interesa.
– Ako kao odvjetnik vodi neki predmet za ili protiv kuće, onda ne može biti član nadzornog odbora – kaže Andreis. Kako je došlo do ovog Vladinog propusta teško je utvrditi, ali sam Škarica kojeg smo kontaktirali tvrdi da je “očekivao poziv jednog ministra prije nego što bude predložen u Nadzorni odbor.”
 
Pred gotov čin
 
– Moram napomenuti da ne želim biti ni u kakvom sukobu interesa. Očekivao sam da ću obaviti razgovor s ministrom i da ćemo tom prilikom razjasniti i to pitanje. Međutim do razgovora nije došlo. Iako sam imao informaciju o imenovanju, ostao sam malo zatečen i doveden sam pred gotov čin. U svakom slučaju, kada i ako me imenuje Skupština društva na Vladin prijedlog, sve slučajeve koje imam s Croatia osiguranjem prekinut ću i proslijediti ih kolegama – kaže Škarica. Na pitanje kako se uopće kao “neprijatelj” osiguravajućih kuća našao u priči oko Croatia osiguranja, Škarica spominje kontakte sa jednim članom Vlade.
– Radim u SDP-ovu savjetu za pravosuđe i član sam SDP-a, ali nisam nikad bio politički aktivan – dodaje Škarica. U poslovnim i odvjetničkim krugovima međutim doznajemo da je u bliskim odnosima i s drugim visokopozicioniranim članovima SDP-a, ali i HNS-a.
 
S nožem na sud
 
Osim što se našao u središtu pozornosti zbog imenovanja u Nadzorni odbor CO-a, Škarica navodno nije na dobru glasu u odvjetničkim krugovima. Javnost ga je upamtila jer je vodio slučajeve poput naplate štete od Allianz osiguranja za smrt 14 slovačkih turista u rujnu 2008. koji su poginuli kod Gospića.
Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Izvor: Velibor Panić / Jutarnji.hr

Akademija-Art