Zg Filharmonija – Koncerti povodom Dana Grada Zagreba


 

Rock classic (Aki Rahimovski, Ricardo Luque, Davor Gobac i Drago Diklić)
 

Zagrebačka filharmonija u srijedu 30.05. i u četvrtak 31.05., održala je svečane koncerte povodom Dana Grada Zagreba kao i na sam Dan Grada Zagreba. Tako se naš br. 1 filharmonijski orkestar i ove godine pridružio svečanosti kojom je obilježen dan Grada čije ime s ponosom nosi.
 
Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog i brojne goste iznenađenja pripremili su ovaj, već tradicionalni godišnji koncert na netradicionalan, energičan i zabavan način koji najbolje prenosi duh jednog istinskog velegrada- Zagreba kakvog ga volimo i poznajemo.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, g. Miljenko Puljić na početku je koncerta pozdravio sve prisutne  koji su u uistinu velikom broju došli proslaviti rođendan Grada sa Zagrebačkom filharmonijom. Među njima bio je i gradonačelnik Grada Zagreba,g. Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine g. Davor Bernardić, predsjednik HAZU-a dr. Zvonimir Kusić, rektor Zagrebačkog Sveučilišta g. Aleksa Bjeliš,  izaslanici ministara, predstsvnici Diplomatskog zbora te brojni predstavnici, članovi i zaposlenici Grada Zagreba i gradskih tijela.

Na repertoaru su se našle obrade rock skladbi: All you need is love i Get back grupe Beatles, Show must go on grupe Queen, Good vibrations The Beach boysa i dr.. te najpoznatiji zagrebački hitovi: Zagreb ima isti pozivni, Frida, Prolazi sve, Opet si plakala u izvedbama Akija Rahimovskog, Davora Gobaca, Ricardo Luquea i Drage Diklića. Karizmatični maestro Bjelinski sjajno je vodio orkestar i animirao publiku da se pjesmom i pljeskom pridruže izvedbi svima poznatih hitova. Zagrebački dečki Aki Rahimovski i Davor Gobac i uz pratnju Orkesta zadržali su svoj prepoznatljivi stil i oduševili publiku energijom koja ih nikad ne napušta. Posebno iznenađenje večeri bio je nastup  učenika glazbene škole Elly Bašić, 14-godišnjeg Bartola Stopića na saksofonu i

12-godišnjeg Martina Kutnera na harmonici koji su na nekoliko trenutaka umirili čak i orkestar, a instrumente, potpuni glazbeni doživljaj i atmosferu preuzeli u svoje mlade, ali vješte ruke. Ricardo Luque  pjesmom Prolazi sve izazvao je nostalgiju u svima onima koji se Zagreba sjećaju s romantizmom i u mislima ih ponio u neka davnija vremena zagrebačke svakodnevice i životnih priča koje su nastajale i nestajale na njegovim ulicama. Dolazak Drage Diklića nakon dugog vremena na pozornicu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog izazvao je gromoglasni pljesak publike koja je zajedno s njim zatvorila koncert pjesmom Zagreb je najljepši grad. Drago Diklić prisjetio se pritom svog djetinjstva i podijelio s publikom anegdote i reminiscencije iz vremena kada je njegovo Trnje bilo samo “ polje kuruze“.

Koncert održan 30. svibnja ponovljen je u četvrtak, 31. svibnja za sve građane voljenog Grada koji svoju ulaznicu nisu stigli uhvatiti dan ranije. Sudeći prema posjećenosti i interesu koncerata za njegov rođendan, Zagreb uistinu nije mogao dobiti ljepši rođendanski poklon svojih građana.

Sezona Zagrebačke filharmonije ove srijede 06.06.  ulazi u veliko finale posljednjim koncertom u Bijelom ciklusu  pod nazivom  ALELUJA! na kojem će dirigentskom palicom orkestar Zagrebačke filharmonije voditi maestro Uroš Lajovic. Ne propustite!

Mirjana Ljubičić

Akademija-Art