Zelina – Moslavačke, posavske i banovinske pregače

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i Muzej Sv. Ivan Zelina

Mjesto: Muzej Sv. Ivan  Zelina
Tema: Tradicijske pregače Moslavine, hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine
Autorice: Slavica Moslavac i Edita Janković Hapavel
Vrijeme: 5.12. 2012. u 18,00 sati
Ostaje otvorena do kraja godine
Moslavačke, posavske i banovinske pregače
Izložba Tradicijskih pregača sadržava 30 panova s tekstovima i fotografijama vezanih za tradicijsko ruho središnje Hrvatske kao i 60-tak originalnih zaslona, zastora ili fertuna s područja Moslavine, hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine.
Foto iznad: Zavičajna zbirka Ankice Kenfelja, Donja Gračenica


Kopija od Djevojka u svilom izveženom ruhu, Kutina

Izložba se sastoji od dva dijela: zelinskoj publici bit će predstavljena donacija Ivana Lackovića Croate, koji je velikodušno ostavio Galeriji Stari grad u  Đurđevcu 50-tak bogato izvezenih i izatkanih pregača sakupljenih s područja Moslavine, hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine, a u drugom dijelu bit će predstavljene i pregače iz fundusa Muzeja Moslavine Kutina.

Povijest stilova odijevanja najstarijih civilizacija poznat nam je iz likovnih prikaza u obliku slikarija na zidnim površinama hramova, palača ili skulpturalnim prikazima.

Ostavština Ivana Lackovića-Croate u Đurđevcu

Kroz odjeću moglo se iščitati puno toga. Njen kroj, boja, odražavale su njezinu funkciju, odnosno namjenu, kao i status, da li je udata žena, djevojka, starica ili udovica.

Kada bismo željeli uspoređivati moslavačku, banovinsku i posavsku nošnju, onda bismo zasigurno naišli na puno više sličnosti, identičnosti, nego razlika. Ovaj tip nošnje svrstava se u tip posavske nošnje, kao i sisačka, sunjska, turopoljska i dugoselska. Zbog čestih migracija nemoguće je povući čvrstu granicu kojom bi se obilježila isključiva karakterističnost nekog kraja.
Svaka od njih posebna je na svoj način, unikatna, a njihov izgled govori o umiješnosti ženskih ruku. Uz sve kućanske poslove žene su brinule i o tekstilu, počevši od sijanja lana i konoplje, čupanja, namakanja u potoku, obrade uz pomoć raznih alata koje je nekoć imalo svako domaćinstvo (stupa, trlica, greben), predenja na preslicu i vreteno ili kolovrat pa do pripreme pređe za snovanje uz pomoć raška i vitla, zadnje faze samog snovanja, tj. pripreme niti za tkanje.

Pregače, naslovnica

U glazbenom program predstavit će se i ženska pjevačka skupina Ruslake iz Kutine koje izvode izvorne napjeve šireg zavičaja, uz pratnju na tamburi samici i frulic Lane Moslavac iz Kutine.