„Zeleni pas“ dobitnik i nagrade „Mali princ“

Nagradu "Mali princ" dodjeljuje Udruženje prijatelja knjige "Društvo Mali princ Tuzla", i to već sedmi puta za redom.
Bira se najbolja knjiga za djecu i mlade objavljena prethodne godine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji među nominiranim knjigama koje prijavljuju centri za dječju knjigu svake pojedine države (u nas Hrvatski centar za dječju knjigu). Izbor se vrši bodovanjem i sabiranjem bodova, slično biranju pjesme Eurovizije.
U izbornom povjerenstvu ove su godine bili selektori doc. Radiša Kadrić (Bosna i Hercegovina), dr. Slavica Jovanović (Srbija), dr. Dubravka Težak (Hrvatska), dr. Vuk Cerović (Crna Gora) i prof. dr. Nedžad Ibrahimović, peti član izbornog povjerenstva.
Prvi dobitnik nagrade bio je Zvonimir Balog (Hrvatska, za knjigu "Zmajevi i vukodlaci"), a zatim slijede: Arsen Dedić (Hrvatska, za knjigu "Dječje oči"), Jovo Knežević (Srbija, za roman "Družina Karkadžu"), Jasminka Petrović (Srbija, za knjigu "Ovo je najgori dan u mom životu") i Mirsad Bećirbašić (BiH, za knjigu "Veseli časovi" – imali su isti broj bodova i dijelili su nagradu), Zejćir Hasić (BiH za knjigu "Mjesec, san i papirni avioni") te prošle godine Stanislav Marjanović (Hrvatska, za knjigu "Enciklopedija čudovišta").

Inače, to je treća nagrada ovoj knjizi, a izgleda da neće biti ni posljednja.

Akademija-Art.hr
28.05.2010.