Skip to content

Zdravko Mustač neće se izručiti Njemačkoj

mustac PXL

Zastara za Zdravka Mustača – ukinute sve mjere opreza

Bivši čelnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač neće se izručiti Njemačkoj. Odlučilo je tako Izvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda nakon što su Državno odvjetništvo i obrana iznijeli svoje argumente o izručenju.

U tom je slučaju, kako smatra sud – nastupila apsolutna zastara. Za Mustača su ukinute sve mjere opreza, vraćena mu je putovnica. Državno odvjetništvo na ovu se odluku suda može žaliti Vrhovnom sudu za za to ima tri dana.

Dolazeći na sud Mustač je na novinarski upit što očekuje odgovorio: ‘Ništa važno’. Na sud je došao u pratnji odvjetnika Ante Nobila koji je preuzeo zastupanje Mustača od odvjetnika Tomislava Antolina koji mu je bio dodijeljen po službenoj dužnosti.

Mustač je prema europskom uhidbenom nalogu uhićen na Novu godinu zajedno s bivšim suradnikom Josipom Perkovićem. Njemačka traži njihovo izručenje zbog sumnje da su povezani s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda jučer je odlučilo da se Perković izruči Njemačkoj.

Odvjetnica Sanja Ormuž, iz ureda Ante Nobila, koji je nakon Perkovićeve preuzeo i Mustačevu obranu, kazala je da je zadovoljna odlukom, ali da se pravna bitka nastavlja. Na pitanje kako će se to odraziti na slučaj Perković, Ormuž je odgovorila da svako vijeće može zauzeti svoj stav i da o tome ne može davati komentare. Odluku izvanraspravnog vijeća nije želio komentirati ni Mustač.

Glasnogovornik suda Ante Zeljko pojasnio je da je izvanraspravno vijeće zauzelo stav da je nastupila zastara po kaznenom zakonu iz 1990. odnosno 1991. što je zapreka izručenju prema domicilnom zakonodavstvu. Ustvrdio je da je sud bio obvezan provjeriti postoje li zapreke za izručenje bez obzira na odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU. Također, najavio je i da će cijela odluka s obrazloženjem biti objavljena i na web stranici suda.