Zdravi kutak – U Europi ne postoji jedinstveno zdravstvo

eu health ins

Očekuje li hrvatske pacijente ulaskom Hrvatske u EU bolje i kvalitetnije zdravstvo

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, sudjelujući u Grožnjanu na tečaju Mediji i zdravlje posvećen zdravstvenim sustavima u Europskoj uniji, istaknuo je da će hrvatski zdravstveni sustav zasigurno biti jedan od brendova Europske unije i ostati u rukama Hrvatske

Govoreći o prilagodbi hrvatskog zdravstvenog sustava, Ostojić je naglasio da je Hrvatska uskladila sve zakonske i podzakonske akte, ali i dodao da će zajednički paneuropski zdravstveni sustav zaživjeti tek za 15 do 20 godina. Ostojić je podsjetio da zdravstvo nije dio acquisa te da u ovom trenutku u Europi ne postoji jedinstveni zdravstveni sustav već možemo govoriti o barem pet temeljnih sustava. Govoreći o liječenju u inozemstvu, Ostojić je naglasio da će svi građani besplatno dobiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, ali da je preduvjet da imaju karticu obaveznog i dopunskog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ova će kartica, kazao je Ostojić, omogućiti građanima koji se razbole u nekoj od zemalja članica EU pravo na neodgodive zdravstvene usluge, ali ne i na, primjerice, facelifting.

Liječenje u inozemstvu i dalje će odobravati HZZO, ali s obzirom da su cijene naših zdravstvenih usluga još uvijek dosta niže, to će biti ogranićavajući faktor za one osiguranike koji se sami odluče liječiti u inozemstvu. U tom će slučaju razliku u cijeni, a koja nerijetko višestruko premašuje cijenu naše zdravstvene usluge, osiguranik snositi sam. “Troškovi zdravstvene usluge nadoknađuju se do visine troškova koje bi pružila država osiguranika da je usluga pružena na njezinom teritoriju”, istaknuo je Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a.Ono što će biti izuzetno dobro za Hrvatsku i njezino zdravstvo u EU, naglasio je među ostalim Ostojić, jest to što će doći do brže registracije lijekova, brže registracije medicinskih proizvoda i to bez velike birokracije odnosno da će lijekovi istobodno biti registrirani u svim članicama EU pa tako i u Hrvatskoj. (Poslovni.hr)