Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a na 52. Glazbenim večerima u Sv. Donatu


 

Sjajni izvođači za Devetu simfonjlu Ludwiga van Beethovena


Na ovogodišnjim 52. Glazbenim večerima u Sv. Donatu nastupaju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja u četvrtak 12. srpnja
 
Važno je za ovu progodu napomenuti kako je upravo maestro Dešpalj 1960. potaknuo osnutak Festivala koji je u proteklim desetljećima stekao status jednog od najvažnijih hrvatskih kulturnih manifestacija. Tu se ugošćuju glazbenike iz cijeloga svijeta i oživljavaju prostori zadarskog Poluotoka. U četvrtak će se Simfoničarima i njihovu šefu dirigentu pridružiti Zbor HRT-a i vrsni solisti kako bi koncertno oživjeli novouređeni zadarski Trg Šime Budinića. Nastupaju uvažena solistica splitskog HNK, sopranistica Valentina Fijačko, svestrana mezzosopranistica, među ostalim i profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, zatim Martina Gojčeta Silić, hrvatski i svjetski proslavljeni tenor Tomislav Mužek, te bas-bariton zadarskih korijena Boris Martinović.

A na programu je veličanstveni prostorno-glazbeni doživljaj s Devetom simfonijom u d-molu, op. 125 Ludwiga van Beethovena, koja je sjajno uveličala i završni koncert protekle sezone Majstorskog ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Podsjetimo da je Deveta simfonija već je na praizvedbi u Beču 1824. osvojila publiku, a to raskošno djelo ide u sam vrh glazbenog stvaralaštva i među najveća umjetnička postignuća. Gotovo dvjesto godina nakon praizvedbe ne prestaje zadivljivati, osobito tema četvrtog stavka u kojem je Beethoven uglazbio stihove Friedricha Schillera (Oda radosti), a koja se izvodi u nebrojenim svečanim prigodama. Godine 1972. u instrumentalnoj verziji taj je dio proglašen  europskom himnom.

Foto: Tzzadar
Nives Gajdobranski

Akademija-Art