Zbog porasta Dunava proglašeno izvanredno stanje

Vukovar-Dunav-pogled na drugu obalu

Zbog rasta vodostaja Dunava u Vukovaru, koji je danas u 10 sati dosegnuo razinu od 660 cm, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić proglasio je izvanredno stanje za cijeli tok Dunava

Ljudstvu angažiranom na obrani od poplava u Vukovaru jutros u 5 sati priključilla su se 42 člana Udruge branitelja Vukovara grada Zagreba koji su autobusom doputovali u Vukovar.

Iako vodostaj nije dosegnuo razinu od +680 kada je predviđeno proglašavanje izvanrednog stanja ipak je riječ o vrlo visokom vodostaju pa je odluka o uvođenju izvanrednog stanja donesena, izjavio je Hini rukovoditelj obrane od poplava za Vuku i Bobotski kanal Mario Spajić. Potvrdio je da Dunav u Vukovaru raste za oko 1,5 cm/h, no procjene Hrvatskih voda govore da će vrh vodenoga vala u Vukovaru biti niži od povijesnog maksimuma i kretati se oko 720 cm.

Veliki vodeni val koji se spušta Dunavom kroz Mađarsku u Hrvatsku stiže prekosutra. Najviše se strahuje od rijeka koje se ulijevaju u Dunav jer kad vodeni zid stigne, proces će se obrnuti i Dunav će se ulijevati u Dravu i u Vuku koja već pravi probleme u jednom prigradskom naselju u Vukovaru. Drava se u Osijeku izlila na lijevu nebranjenu obalu.

U Vojvodini je već počela evakuacija stanovnika grada Beočina. Evakuirano je oko 100 kućanstava, a još ih je toliko ugroženo. Prije tri godine materijalna šteta u Beočinu poslije poplave iznosila je oko milijun eura. Dobra vijest je Dunav u Mađarskoj stagnira i što neće biti novih padalina. (HRT)