Skip to content

Zbirka pjesama – Pablo Bilosnić: Iza zavjese očiju

Egida: Zadarski autori

Nova zbirka pjesama Pabla Bilosnića Iza zavjese očiju u izdanju Udruge 3000 godina Za dar
PROPITIVANJE VLASTITE EGZISTENCIJE
Premda Pablo Bilosnić generacijski pripada mlađem naraštaju hrvatskoga suvremenog pjesništva, on ne baštini generacijski identitet poetike događajnosti, već svoje poetsko pismo gradi u ekspresivnom buntovničkom izrazu.
Udruga 3000 godina Za dar ovih je dana objavila knjigu pjesama Pabla Bilosnića Iza zavjese očiju. Ovo je druga knjiga pjesama ovog autora kod istoga zadarskog izdavača, koji mu je 2004. godine objelodanio zbirku Minuta šutnje. U međuvremenu je Pablova poezija prevedena na engleski i makedonski jezik. Uz Zadarski list i Zadarski regional, gdje je jedno vrijeme radio i kao novinar i fotoreporter, Pablo Bilosnić svoje je radove objavljivao u više časopisa, a kao koordinator za literarnu i strip sekciju pojavio se i u zagrebačkoj «Tvornici» na predstavljanju zadarske subkulture.
Lirska poema Iza zavjese očiju Pabla Bilosnića podijeljena je u četiri ciklusa – „Ispod pijeska i iznad vode“, „Stoljeća stopljena u dan“, „Marširajući poligonom svijesti“, „Oduvijek pred tobom“.
Premda P. Bilosnić generacijski pripada mlađem naraštaju hrvatskoga suvremenog pjesništva, on ne baštini generacijski identitet poetike događajnosti, već svoje poetsko pismo gradi u ekspresivnom buntovničkom izrazu. Ne miri se sa zatečenim duhovnim stanjem civilizacije kojoj pripada, u rugalačkom je tonu podvrgava kritici, želeći promijeniti makar vlastiti status subjekta. Okosnicu njegove poeme tako čini propitivanje vlastite egzistencije u kontekstu kulurološko-civilizacijskih odrednica demokracije i kršćanstva s jedne strane, i s druge u ljubavi prema ženi. I premda od početka Bilosnić nameće rušilačku poetiku, njegovi su lirski ciklusi u stalnoj gradaciji negacije, i to sve do posljednjega stiha kada potpun učinak postiže naglim padom intenziteta postižući efekt iznevjerenog čitatelja. Metafizičko stanje duha zamijenjuje agresivna tjelesna potrošnja, stoga se za istinsku bit čovjeka valja boriti, pa makar oštro izbrušenim stihovima, i to na jezičnoj i sadržajnoj razini, kako to čini Pablo Bilosnić.

Akademija-Art.hr
03.08.2011.