Zašto je Urugvaj legalizirao marihuanu?

urugvaj marihuana

urugvaj marihuana

Pušenje kanabisa desetljećima je u Urugvaju bilo ilegalno. No uskoro će se to promijeniti. Ta južnoamerička zemlja postat će prva nacija u svijetu koja će regulirati proizvodnju, prodaju i konzumaciju kanabisa nakon što je u senatu potvrđen novi zakon, piše BBC

Središnje tijelo, Nacionalni institut za regulaciju kanabisa, davat će sjeme onima koji žele uzgajati tu biljku i paziti na to da proizvodnja ne pređe zakonsku granicu od 480 grama godišnje.

Cristian, koji uzgaja marihuanu u svom dvorištu, s veseljem je dočekao ovu vijest.

“Mislim da je bilo krajnje vrijeme da kanabis postane legalan. Policija bi se trebala boriti protiv kriminala i krijumčarenja, a ne protiv mene,” kazao je.

Čovjek iza ovog novog zakona je 78-godišnji bivši gerilac, predsjednik Jose Mujica.

On kaže kako se protivi konzumaciji droge no želi oduzeti multimilijunski biznis koji se veže uz kanabis od narko kartela.

“Naša zemlja neće postati zemlja u kojoj ima trave za sve,” uvjerava Mujica kritičare zakona.

Novi zakon predviđa registraciju korisnika kanabisa – i moći će se registrirati samo građani, ne i turisti.

Također će biti uvedena stroga granica od 40 grama mjesečno za one koji uzgajaju kanabis ili ga kupuju u licenciranim ljekarnama.

Zakon ide nekoliko koraka dalje od onog koji je na snazi u Nizozemskoj, gdje uzgajanje kanabisa nije legalno, iako vlasti zažmire na one koji imaju nekoliko biljaka kod kuće.

Nova legislativa ima dosta sličnosti sa zakonom u američkim državama Colorado i Washington, gdje je prodaja kanabisa u rekreacijske i zdravstvene svrhe legalizirana 2012. godine.

No Urugvaj je prva zemlja koja regulira proizvodnju, distribuciju i prodaju te droge.

Zemlja, koja ima populaciju od 3.5 milijuna ljudi, do sad je bila pošteđena nasilja vezanog uz droge u usporedbi s drugim latinoameričkim zemljama. Vlasti tvrde da je vrijeme za borbu protiv narko bandi prije nego što one previše osnaže.

“Prošle je godine 82 ljudi ubijeno u nasilju povezanom s drogom u Urugvaju. Svjedoci smo epizoda u kojima se izravnavaju računi, svjedočimo i grupama naručenih ubojica…no ne znamo da je netko umro od konzumacije marihuane,” kazao je Julio Calzada, direktor Nacionalne agencije za borbu protiv droge. (Foto: AFP)