‘Zaštićeno je temeljno pravo radnika i građana na štrajk’

babic PXL

babic PXL

Štrajk je naše sredstvo, a ne naš cilj, izjavio je u emisiji Hrvatska uživo čelnik Liječničkog sindikata Ivica Babić komentirajući odluku Ustavnog suda kojom je poništio Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima u štrajku. U sindikatu su, dodao je, zadovoljni jer je ovom presudom zaštićeno temeljno pravo radnika i građana na štrajk.

Tražimo da nam se pravično plate svi oblici prekovremenog rada. Sad je skuplji redoviti rad nego pregovremeni, a obavezni smo raditi 8 sati tjedno prekovremeno, rekao je Babić. Kao primjer je naveo da je njihov redovni rad plaćen 50 kuna, a prekovremeni sat 30 kuna. Tražimo da se naš prekovremeni rad plati kao i svima drugima – 50 posto više od redovitoga, dodao je. Pozvao je ministra zdravlja Rajka Ostojića da sjednu za pregovarački stol i dogovore se.

Nadam se da će zdravstveni djelatnici i dalje ponajprije voditi računa o zdravlju pacijenata i da će u idućem razdoblju i oni na neki način dati svoj doprinos rješavanju krize u Hrvatskoj, poručila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić komentirajući odluku Ustavnog suda.

Naš zdravstveni sustav ima enormne gubitke. Neprihvatljivo je da netko govori o štrajku, a sjedi na radnome mjestu. To je dovoljan razlog da se svaki štrajk ukine, izjavio je ministar financija Slavko Linić. Dodao je da – ako netko želi štrajkati, neka sjedne pred bolnicu ili ambulantu i to pokaže. Svi se su lijepo slikali, stali pred kamere, svi su bili oduševljeni, svi su u štrajku. A kad smo rekli da ćemo vrijeme provedeno u štrajku odbijati od plaća, onda najedanput nitko nije bio u štrajku, kazao je. Dodao je da Babić ima 34.000 kuna mjesečnih primanja, a u Hrvatskoj 34.000 kuna su godišnja primanja mnogih umirovljenika i dobrog dijela radnika u industriji. (Foto: Grgur Zucko/PIXSELL, HRT)