Zaprešićki lokal "Peppermint" i jest koncipiran da bude malo drugačiji, velikim prostorom, staklenim plaštem pravih kavanskih prozora s tri strane, malom denivelacijom dviju glavnih prostornih cjelina, fleksibilnom rasvjetom i s još masu detalja, na kojima vlasnici obično štede

Pokušalo se i s nepušenjem, ali daleko smo mi još od pravih humanih noviteta današnje civilizacije.

Pogledajte galeriju fotografija!
Zato se nije moglo dogoditi bolje nego da se na njegovim zidovima nađu slike i skulpture agilnih zaprešićkih umjetnika, bilo da su „stari“ dečki poput renomiranog slikara i kipara Dragutina Grgasa Belog ili „mlađarije“ iz zaprešićke Udruge likovnih umjetnika koju vodi darovita i isto već dokazana kiparica Irena Škrinjar. Za naslutiti je naime da s Peppermintom dolaze novi vjetrovi neizbirljivi po datumu rođenja, a vjerojatno niti vrsti kulturnog događaja, ako je vrijedan pažnje.

Tako u novome kvartu (Trg dr. Franje Tuđmana u Zaprešiću) kraj srednje i visoke škole, možda nikne nova kulturna špica, uz već tradicionalne zaprešićke Stupe u starome centru. Grad među novim žiteljima svekolikog potencijala iz mnogih grana umjetnosti zaista ima i više nego može stati,  u inače zaista zaslužni, zavičajni klub Zapreščan.

Gragas Beli je u Pepermintu najavio svoje izložbe skulptura u galeriji Razvid i slika velikih formata u Muzeju Matija Skurjeni. On je umjetnik kojega imponira gledati dok radi, bilo s bojama, kiparskim materijalima ili klesarskim mramorom. Govoreći laički, jer nismo povjesničari umjetnosti, nego samo promatrači, u njegovim rukama nema lutanja, detalji se slažu točno i nepogrešivo do fantastične završnice, koja nas dovodi do vizije cjelokupnoga djela. Ono može tematski biti irealno, ali umjetnički je i majstorski svakako dotjerano.

Irena Škrinjar ovdje izlaže svoje lijepe škrinje, ali od kiparske diplome 2002. ogledala se na mnogim izložbama u Hrvatskoj i van domovine te s pet javnih skulptura u drvetu. Izazov su joj razni materijali od keramike za koju je dobila zlato, do mnogih sintetičkih ili prirodnih materijala, kojima se ne boji pristupiti u realizaciji svojih ideja.

Gabrijela Rukelj također ima veliko iskustvo u javnim nastupima. Neke njezine slike su zapravo kombinacije i instalacije s mnogo uloženoga truda. U prvome je planu zaista iskrena umjetnost, bez računice u kalkulacije, a sve je to najbolje pogledati na stranici remek-djela.com

Silvio Balija je počeo kao modni stilist, ali puno radi u kombiniranim slikarskim tehnikama i rado izlaže. Njegovi, na neki način kolaži, koje smo ovdje vidjeli dopadljivi su i plijene pažnju posjetitelja.

Ivan Čačić (redoslijed je ovdje slučajan) perspektivan je kipar širokog područja zanimanja i interesa. Trenutačno je u ciklusu animalne tjelesnosti (anatomije i pokreta) ali i karikiranih oblika. On svoje životinje prikazuje na zaista originalan način.

Zaprešićke umjetnike prati mlada zaprešićka TV (pred koncesijom) a među ostalima snimatelj Tomislav Josipović i dipl. nov. Ivana Jurišić inače kćerka,  nažalost pokojnog, omiljenog sportskog reportera i radio urednika Ivana Jurišića.


Čačić, Peček

Fotografije i tekst: Rajko Polić

Akademija-Art