Zaprešić u akvarelima lebdi


Foto: Rajko Polić

Zaprešić svojim prirodnim položajem prema fluidu akvarela senzibilitet i sklonost ima. Poput otoka pluta na brojnim vodenim površinama isprepletenim bogatstvom flore i faune, a pod habitom koprenastih maglica u svako doba godine drugačijeg spektra…

Zato je i odaziv tečaju akvarela (30 polaznika u tri grupe) Milivoja Svobode u povodu 20. obljetnice galerije Razvid i 10 obljetnice zaprešićkoga biennala akvarela, te odaziv zajedničkoj izložbi potvrdio tu tajnu vezu Zaprešića i akvarela.

Glavni je događaj svake godine, (podsjetimo) izložba „akvareli na skeli“ između Zaprešića i Samobora. Ovaj tečaj privukao je ljude najrazličitijih zanimanja, od liječnika i pravnika do činovnika i radnika, a bilo je i umjetnika poput  već spominjanog darovitog Alena Kasumovića, Irene Kos-Jovanović koja uza supruga i šogora afirmirane slikare i kipare napreduje u njihovoj radionici.


Foto: Rajko Polić

O tradiciji akvarela u Zaprešiću govorio je slikarska legenda i pedagog Drago Jančić, logistiku cijele akcije vodio je Mihajlo Lončar iz POU, a priznati umjetnik i akvarelist Milivoj Svoboda polaznicima je prenio i „sitnice“, ali koje su tako važne za ovu zahtjevnu tehniku.


Foto: Rajko Polić


Foto: Rajko Polić


Foto: Rajko Polić


Foto: Rajko Polić


Foto: Rajko Polić


Foto: Rajko Polić

Tekst i slike Rajko Polić

Akademija-Art