Zaprešić – Proslavljen Dan sv. Josipa

 

Proslavljen Dan sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić"

U subotu, 19. ožujka, u Zaprešiću proslavljen Dan sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole "Ban Josip Jelačić"


Pogledajte galeriju 60 fotografija!
Proslava je započela u 09.00 sati prijemom djelatnika i polaznika XIII. naraštaja Ratne škole kod Željka Turka, gradonačelnika grada Zaprešića. U 10.00 sati, u Kpeli sv. Josipa, u Novim dvorima Jelačićevim, služena je sveta misa. Nadalje, u 11.00 sati, ispred mnogobrajnih delegacija, položeno je cvijeće na obiteljskoj grobnici Jelačićevih. Svečanost je nastavljena sportskim susretima te zajedničkim ručkom i druženjem u Lovačkom domu Zaprešić.

Pozdravni i najavni tekst ispred grobnice Jelačićevih
Sandra Sabol Valenčak, pročelnica za društvene djelatnosti


Danas, na blagdan Svetog Josipa i dan Ratne škole
„Ban Josip Jelačić“, okupili smo se da svečanim polaganjem vijenaca na grobnici obitelji Jelačić obilježimo imendan bana Josipa Jelačića.
Pozdrav domovini!

Himnu smo čuli u izvedbi KUD-a Ban Josip Jelačić.

Osobita mi je čast pozdraviti:
 
  1. ministra obrane dr. sc. Davora Božinovića,
  2. saborskog zastupnika i gradonačelnika Grada Zaprešića g. Željka Turka,
  3. izaslanika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, general bojnika dr. Mirka Šundova,
  4. zapovjednika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ brigadnog generala dr.sc. Slavena Zdilara,
  5. potpredsjednicu skupštine Zagrebačke županije gđu Mariju Ledinski Anić,
  6. posebno pozdravljam biskupskog vikara za pastoral vojnog ordinarijata RH Don Josipa Stanića, g. Marcela Jelačića, predstavnike srednje škole „Ban Josip Jelačić“, KUD-a Ban Josip Jelačić, Kuburaškog društva „Ban Josip Jelačić“, Puhački orkestar Zaprešić, Zaprešićke mažoretkinje Jelačićke, kao i sve ostale nazočne koji su se došli pokloniti našem banu.

Josip grof Jelačić Bužimski, hrvatski ban i general, bio je u vrijeme složenih društvenih i političkih odnosa sredinom 19. stoljeća nositelj iscrpljujuće borbe za postizanje političke i državne samostalnosti Hrvatske unutar preuređene Habsburške Monarhije.

Rođen je 1801. godine u Petrovaradinu, a svojim kvalitetama isticao se već u Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu.

Kao uspješan vojnik i odličan diplomat znao je interese habsburške dinastije spojiti s interesima svog hrvatskog naroda.

Kao Ilirac, pjesnik i domoljub spjevao je pjesme koje su smatrane prilogom buđenju Hrvatske.

Kao državnik je svojim proglasom o ukidanju kmetstva, sazivanjem prvih izbora za Hrvatski Sabor, uvođenjem korištenja hrvatskog kao službenog jezika te zalaganjem za unapređenje gospodarske djelatnosti urezao svoje ime duboko i trajno u svijest hrvatskog naroda.

Upravo njegovim zalaganjem uspostavljeni su politički, kulturni, crkveni i gospodarski odnosi koji su poslužili kao osnova za razvitak moderne Hrvatske.

Pred kraj svog života Jelačić je rekao: «Moje ime pripada povijesti, ona će o meni pričati» i time kao da je predvidio da će postati prva mitska osoba hrvatskog naroda, snažan izvor energije u borbi za ujedinjenje i osamostaljenje te simbol otpora svakoj tuđinskoj prijetnji hrvatskoj državi i hrvatskom narodu.

Pozivam vas stoga da njegovom djelu i imenu odamo dužno poštovanje.

Zamolila bih sada delegaciju Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ da položi vijenac.
U delegaciji Ratne škole vijenac polaže ministar obrane dr.sc. Davor Božinović i zapovjednik – brigadni general dr.sc. Slaven Zdilar.

Pozivam predstavnike Zagrebačke županije na čelu s potpredsjednicom županijske skupštine gđom Marijom Ledinski Anić da se poklone banu.

A sada molim da svoj vijenac položi delegacija Grada Zaprešića predvođena saborskim zastupnikom i gradonačelnikom g. Željkom Turkom.

Molim predstavnike Srednje škole Ban Josip Jelačić da se pridruže polaganju vijenaca

Pozivam predstavnika obitelji Jelačić g. Marcela Jelačića, predstavnike KUD-a Ban Josip Jelačić i Kuburaškog društva Ban Josip Jelačić da se poklone banu.

Zamolila bih ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, general bojnika dr. Mirka Šundova da nam se obrati s nekoliko riječi.
Zahvaljujem general bojniku dr. Mirku Šundovu.

A sada molim da nam se s nekoliko riječi obrati ministar obrane dr.sc. Davor Božinović.
Zahvaljujem ministru obrane dr.sc. Davoru Božinoviću.

Molim gradski Puhački orkestar Zaprešić i Zaprešićke mažoretkinje „Jelačićke“ da nas svojim programom i taktovima Jelačić marša isprate iz ovih povijesnih prostora.

Sve vas ostale molim da nastavimo prema protokolu.


Uz mnogobrojne cijenjene goste svečanosti je nazočio i gelaral Franjo Feldi, prvi zapovjednik Ratne škole OS RH "Ban Josip Jelačić"

Pogledajte galeriju 60 fotografija!

 

Akademija-Art.hr
20.03.2011.