Žao mi je što danas nisam građanin Dubrovnika

prosperov novak

prosperov novak

U Nedjeljom u dva gostovao je povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak

Rekao je kako mu je najveći izazov pisanje knjiga. Voli putovati, ali je danas, prema njegovim riječima, to mnogo teže nego prije.

Govoreći o referendumu koji se održava u Dubrovniku, Prosperov Novak naglasio je kako mu je žao što danas nije građanin toga grada. Prema njegovu mišljenju, riječ je o jednoj velikoj preijvari. Investitori će dobiti dozvole za gradnju terena za golf, a zapravo će se graditi hoteli i apartmani.

Na pitanje o njegovu odnosu s Ivom Sanaderom, rekao je kako su zajedno radili na nekoliko projekata. I dalje stoji iza svoje izjave koju je dao kad su ga novinari pitali bi li se Sanader, nakon što je optužen i izbačen iz stranke, mogao ponovno zaposliti. I sada ponavljam ono što sam tada rekao. Smatram da bi mogao raditi na Filozofskom fakultetu ako bi ga netko želio zaposliti, ponovio je Prosperov Novak. Rekao je i kako je patologija tog slučaja u ekonomskom smislu strašna te da je to jak literalni slučaj. Naglasio je i da sa Sanaderom o tom lopovluku nije razgovarao.

Dotaknuo se i teme izgradnje križa u park šumi Marjan. Spominjanje simbola kršćanstava u vezi s nekakvim izborima (kao što to čini gradonačelnik Željko Kerum) zahtijeva čvrstu reakciju pisaca, rekao je Prosperov Novak.

Na pitanje o istupu premijera Zorana Milanovića u Saboru rekao je kako premijer ne smije onako razgovarati. Sabor je konstanta i prema njemu mora postojati određena mjera poštovanja, istaknuo je.

Prosperov Novak govorio je o mnogim drugim temama. Mogle su se čuti i mnoge interesantne misli poput: Glupani su dobro raspoređeni u našoj zemlji! (HRT)