Skip to content

Zanimljive činjenice o Rudolfu i sobovima Djeda Božićnjaka

Patuljci i vilenjaci razvrstavaju zadnja pisma i poklone, a kako bi svatko na vrijeme dobio ono što si je zaželio veselom starcu bijele brade uz patuljke i vilenjake, kao i svake godine pomagati njegovi najvjerniji prijatelji – sobovi
Njih osam (Dasher, Dancer, Prancer,Vixen,Comet, Cupid ,Donner i Blitzen) na čelu s Rudolfom prema legendi uskoro će pojesti čarobnu mahovinu koja će im dati moć letenja kako bi u jednoj noći mogli obići cijeli svijet i razveseliti djecu širom svijeta.
Zašto baš sobovi vuku saonice Djeda Božićnjaka?
Po svojoj energetskoj učinkovitosti sobovi su najotpornije kopnene životinje. Kao i u većini božićnih legendi sobovi su i u stvarnosti životinje poznate po svojim putovanjima  koje godišnje proputuju do pet tisuća kilometara.
Zahvaljujući kopitima i debelom krznu mogu sa samo malo hrane, najčešće mahovine prijeći tisuće kilometara bez obzira da li putovale same kao divlje životinje ili pak vukući saonice Djeda Božičnjaka.
Svi koji vjeruju o legendu o sobu Rudolfu i njegovim prijateljima kao alfa mužjacima  mogli bi se razočarati.
Znanstvenici, naime tvrde da se muški sobovi tijekom sezone parenja previše potroše da bi zimi imali dovoljno energije da istovremeno vuku teške terete i održavaju tjelesnu temperaturu.
Također, većini iskusnih i snažnih muških sobova početkom prosinca otpadaju rogovi, a u vrijeme Božića imaju ih uglavnom ženke i mladi neiskusni sobovi.
Ipak Djed Božićnjak je poseban. Zajedno sa svojim prijateljima sobovima, bili oni mužjaci ili ženke predvođeni Rudolfom na božićno jutro razveseliti će mnoge ljude i životinje širom svijeta.
Foto: Pixsell
Izvor: Portal-plus.info
Optimized by Optimole