Zamjenicu prve žene Koprivnice prijavili zbog sukoba interesa

Melita Samoborec

Hrvatski laburisti u Koprivnici ne posustaju s istjeravanjem na čistac tko jest, a tko nije u sukobu interesa

Jučer su na marginama konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća prozvali dvije SDP-ove vijećnice i HNS-ovu zamjenicu gradonačelnice Melitu Samoborec, koju su i prijavili Povjerenstvu za sukob interesa.

Laburisti drže kako je njezina politička funkcija nespojiva s njezinim zaposlenjem predavačice na Medijskome sveučilištu, koje financira Grad Koprivnica. Pozivaju se na članak 89. Zakona o lokalnim izborima, kojim je propisano da općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici za vrijeme obnašanja ovih dužnosti ne mogu biti ravnatelji, djelatnici niti članovi upravnih vijeća ustanove ili druge neprofitne pravne osobe kojoj je jedinica lokalne samouprave osnivač.

Melita Samoborec jučer je kazala kako su gradske stručne službe prije njezina imenovanja za zamjenicu gradonačelnice zatražile mišljenje Ministartsva uprave o tome je li njezino zaposlenje na Medijskome sveučilištu nespojivo s dužnošću dogradonačelnice, i Baukovo je ministarstvo kazalo kako prepreka nema. Ipak, sada će o istoj stvari morati raspravljati i Povjerenstvo za sukob interesa.

U vijećnice Helenu Hećimović i Aldijanu Matić laburisti su uprli prstom stoga što rade u trgovačkim društvima koja su u potpunom vlasništvu Grada Koprivnice, poput Koprivničkog poduzetnika (A. Matić) ili djelomičnom vlasništvu, poput agencije Sjever (H. Hećimović).

Laburisti kažu kako one kao gradske vijećnice nikako ne bi smjele odlučivati o, primjerice, godišnjim izvješćima tih poduzeća. (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL, VLM/Poslovni.hr)