Zagrebačka grupa ČKD Praha osvježila Ljeto na Štrosu

Najduži kulturni događaj tijekom godine u Zagrebu sinoć je obilježio koncert zagrebačkog glazbenog sastava ČKD PRAHA

Koncertom na malenoj pozornici kraj Kule Lotrščak grupa ČKD Praha osvježila je pravu zagrebačku ljetnu veče
Pogledajte galeriju fotografija!
Zagrebačka grupa ČKD Praha nastala je početkom 2007. godine, kao čisti cover band, svirajući razne obrade, pretežito iz razdoblja domaćeg novog vala, uz nešto stranih rock standarda, više – manje ‘sebi za gušt’. Naziv češke tvornice ČKD Praha još se uvijek može primijetiti u zagrebačkim tramvajima starijih godina proizvodnje, tako da je to bila glavna inspiracija za naziv banda. Čak se i cijela neka furka banda vrti oko tramvaja, konduktera, kontrolora, pulfera, loze na Remizi i slično.

Nastupi su se pokrenuli, ali polagano, budući da je glazbena scena u cijeloj državi jednaka, u velikim dvoranama sviraju istočnjački melosi i tek pokoje ime sa domaće estrade, u manjim klubovima svira neki ‘kućni’ band i svi sviraju jedne te iste obrade, a gaže u jačim klubovima nije lako dobiti, naročito za band koji tek počinje s radom, iako su svi članovi stariji od 30 godina.

Zato se tek nedavno nametnuo zaključak da, ak se već svira za osobno zadovoljstvo i mizernu naknadu, mogle bi se svirati autorske pjesme! Dečki su odlučili upregnuti svoje stvaralačke snage i realizirati vlastite ideje. Odmah po uključivanju autorskog potencijala javlja se i želja za ozbiljnijim radom i svojim mjestom na glazbenoj sceni.

Glazbeni afiniteti svakog člana doprinjeli su tome da svaka pjesma u sebi nosi primjese različitih stilova, od rocka, bluesa, reggaea, ska, pa čak i jazza ili punka. Stilsko ograničenje nikoga ne bi trebalo sputavati, tako da bend punom parom radi na materijalima koje malo po malo aranžira, uvježbava i snima, uz želju za skorim ostvarenjem dugosvirajućeg projekta na kom bi se našao pravi ‘gemišt’ stilova, sa čvrstim rock temeljem. Profilirati se za samo jedan glazbeni pravac nije zanimljivo, već je obično ‘trpanje u koš’. (Tportal.hr)

Akademija-Art