Zagrebačka filharmonija u Poljskoj

Napoziv kolega iz Krakovske i Varšavske filharmonije, orkestar Zagrebačke filharmonije posjetit će Poljsku u razdoblju 11.-14.10.2012.g. te po prvi put u povijesti Filharmonije nastupiti u toj zemlji. Prilikom posjeta održat će dva koncerta – 12. 10. u Krakovu i 13.10. u glavnom gradu Poljske, Varšavi
Ideja gostovanja potekla je sa prošlogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, gdje je Poljska bila zemlja partner, a na kojima je nastupila i Zagrebačka filharmonija. Tom je prilikom Zagrebačkom filharmonijom ravnao šef dirigent (Nacionalne)Varšavske filharmonije Antoni Wit koji je nakon uspješnog koncerta predložio inicijativu međunarodne kulturne suradnje. Maestro Wit u narednoj će sezoni ravnati Zagrebačkom filharmonijom na koncertu u „duhu Poljske“, a Krakovska filharmonija  u travnju 2014.g. bit će gost Zagrebačke filharmonije i zagrebačke publike u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Orkestar Zagrebačke filharmonije predvodit će maestro svjetskog glasa Dmitrij Kitajenko dok će za solistički dio u prvom dijelu koncerta zaslužna biti ponajbolja hrvatska violončelistica Monika Leskovar.
Koncertna večer započet će skladbom Hommage a Sorkočević  hrvatskog skladatelja  Borisa Papandopula.  U nastavku koncerta spomenutu solističku dionicu imat će violončelistica Monika Leskovar u Šostakovičevom 1. koncertu za violončelo i orkestar. Koncert će završiti strastvenom melodijom Manfred-simfonije publici omiljenog P.I.Čajkovskog.
Poljska publika će zasigurno uživati u našem orkestru te osjetiti „Bezbroj glazbenih doživljaja“ dok će priliku za čuti i vidjeti Krakovsku filharmoniju i Krakovski zbor imati i zagrebačka publika u 2014.godini na Korizmenom koncertu, u sklopu Bijelog ciklusa Zagrebačke filharmonije.