Zagrebačka filharmonija nastupila u Vukovaru

U srijedu, 21.11.2012.u crkvi Sv. Filipa i Jakova Zagrebačka filharmonija je tradicionalno, već 16. godinu zaredom, održala koncertpovodom obljetnice Dana pada grada Vukovara.Na dostojanstven i primjeren način odala je  počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode

Grada koji je je simbol muke i stradanja, simbol Hrvatske države, koji je srušen do temelja, ali mu je duša, unatoč svim grozotama koje je prošao, ostala netaknuta.

Prilikom posjeta gradu Heroju, članovi Zagrebačke filharmonije položili su svijeće i cvijeće na spomenik žrtvama.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je maestro Igor Tatarević, a solisti večeri bili su priznati hrvatski umjetnici: sopranistica Valentina Fijačko, altistica Martina Gojčeta Silić, tenor Domagoj Dorotić, bas Matija Meić te Zbor Zagrebačkog orkestra mladih kojeg je pripremio Veton Marevci.  
Koncert je započeo skladbom „Svrši stopi moje Krste Odaka te završila izvedbom Mozartova Requiem za sole, zbor i orkestar koja je dirnula sve prisutne te ih podsjetila  na svu muku koju su prošli Vukovar i njegovi građani.
Uz brojne posjetitelje, koncertu su nazočili i zamjenik župana Mato Golubičić i zamjenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković.

Na kraju koncerta svima se obratila gđa. Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovara s kojim Zagrebačka filharmonija uz Grad Vukovar iz godine u godinu okrunjuje realizaciju ovih prekrasnih koncerata pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, te čestitala orkestru, Zboru Zagrebačkog orkestra mladih, dirigentu i solistima na prekrasnoj večeri te im zahvalila što već 16. godina dolaze u Vukovar te prigodnim svečanim koncertima uveličavaju završne dane obljetnice na pad grada.

Gostovanja Zagrebačke filharmonije nastavljaju se i sljedeći tjedan, točnije 29. i 30.11. kada nastupamo u Ljubljani u sklopu redovne sezone Slovenske filharmonije.

Publika u Ljubljani imat će priliku uživati u skladbama L. van Beethovena, Haydna i Straussa pod dirigentskom palicom cijenjenog maestra Dmitrija Kitajenka i poznatog ruskog violončelista Alexandera Rudina.