Skip to content

Zagrebačka filharmonija i ravnatelji Glazbenih škola

 

Suradnja između glazbenih institucija
 

Dana 23.travnja 2012.g.,na inicijativu ravnatelja Zagrebačke filharmonije g. Miljenka Puljića, u prostorijama Zagrebačke filharmonije okupili su se ravnatelji glazbenih škola s područja Zagreba i okolice kako bi sa Filharmonijom razmotrili međusobne vidove suradnje i načine motivacije učenika glazbenih škola od najranijih dana za dolazak na koncerte u zagrebački „dom klasične glazbe“.
 
Na sastanku su bili prisutni ravnatelji čak deset glazbenih škola: Osnovne glazbene škole Ivana Zajca, Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza, Osnovne glazbene škole Zlatka Grgoševića, Glazbene škole Blagoja Berse, Glazbenog učilišta Elly Bašić, Glazbene škole Pavla Markovca, Glazbene škole Zlatka Balokovića, Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, Umjetničke škole Franje Lučića te Glazbene škole Ferdo Livadić.
Ovo je prvo okupljanje takve vrste u povijesti Filharmonije, a u želji za tješnjom suradnjom između glazbenih institucija.
G. Puljić istaknuo je važnost glazbene edukacije djece od najranije dobi, a kako bi ta edukacija bila što kvalitetnija, korisnim smatra da djeca i mladi, uz obvezno obrazovanje koje stječu učenjem, dolaskom na koncerte razviju razumijevanje i ljubav prema klasičnoj glazbi. Posebno se to odnosi na učenike glazbenih škola od kojih će neki jednog dana možda postati i potencijalni članovi Zagrebačke filharmonije.
Zagrebačka filharmonija kroz nekoliko vidova nastoji u tom smjeru poticati i privući mlade: Kroz Tjedne glazbe za djecu i mladež dvaput u sezoni, preko dodjele Nagrade za mladog glazbenika godine (Nagrada – koncert sa Zagrebačkom filharmonijom) do koncerata koje u suradnji sa Muzičkom akademijom organizira svake godine i na kojem se na „velikoj pozornici“ Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i uz pratnju okestra Zagrebačke filharmonije predstave brojni mladi glazbeni talenti.
Svjesni da se u mnoštvu mladenačkih interesa rijetko nađe mjesta, vremena i zanimanja za koncerte klasične glazbe, ravnatelji glazbenih škola složili su se da suradnju s našom najvećom glazbenom kućom treba intenzivirati boljom koordinacijom i organizacijom profesora, učenika i roditelja u sklopu obveznih obrazovnih programa kako bi učenici postali redovni gosti na koncertima te razvili naviku dolaska, poštovanje prema tradiciji i značaju Zagrebačke filharmonije kao institucije te mogućnosti koje kao takva pruža.

Mirjana Ljubičić

Akademija-Art