Zagrebačka filharmonija gostovala u Ljubljani

Orkestar pod ravnanjem maestra Kitajenka uistinu je doprio do srca svih nas u publici

Slovenska publika dugotrajnim je pljeskom pozdravila i ispratila orkestar Zagrebačke filharmonije nakon sjajnih nastupa u četvrtak, 29.11. i petak, 30.11 u Cankarjevom domu u Ljubljani u redovnom ciklusu Slovenske filharmonije. Orkestrom je ravnao maestro Dmitrij Kitajenko uz solističku izvedbu ruskog virtuoza, violončelista Alexandera Rudina.
Komentari iz publike bili su zaista predivni: Orkestar pod ravnanjem maestra Kitajenka uistinu je doprio do srca svih nas u publici izvedbom ovako teškog programa iz različitih glazbenih epoha.
Suradnja Slovenske i Zagrebačke filharmonije dosad je okrunjena s nekoliko prekrasnih koncerata u Zagrebu i Ljubljani, a svoj vrhunac doživjela projektom  Simfonija tisuće G. Mahlera u zagrebačkoj Areni u srpnju 2011.godine. Sudeći prema pozitivnim reakcijama s koncerata održanih u Ljubljani, suradnja dviju filharmonija uspješno se nastavlja. Maestro Kitajenko slovenskoj je glazbenoj publici dobro poznat te je uvijek rado viđen gost pod čijim ravnanjem orkestar Zagrebačke filharmonije dobiva vrhunsku uigranost i glazbenu istančanost. Učenik maestra Kitajenka na studiju dirigiranja na Moskovskom konzervatoriju, Alexander Rudin, solističkom izvedbom Haydnovog Koncerta za violončelo i orkestar u C-duru vratio se svojim „glazbenim korijenima“ i na violončelu pokazao svu virtuoznost svog talenta, ali i ruske glazbene škole iz koje je potekao.   
Koncertna večer u Gallusovoj dvorani Cankarjevog doma započela je 5. simfonijom u c-molu Ludwiga van Beethovena, nastavljena prekrasnom izvedbom Prvog koncerta za violončelo i orkestar u C-duru Josepha Haydna te završena suitom Richarda Straussa iz istoimene komične opereKavalir s ružom,jednim od najuspješnijih glazbeno-scenskih djela klasične glazbe uopće.

U nedjelju, 02.12. i zagrebačka publika imat će priliku uživati u glazbenoj harmoniji Zagrebačke filharmonije, maestra Kitajenka i ruskog violončelista Alexandera Rudina.