Zagrebačko proljeće ateliera u Atelier Mihić

atelier

Poznato je da umjetnici stvaraju u tišini. Prvenstveno unutarnjoj, ali isto tako i vanjskoj. Ipak, ovog su proljeća po prvi puta u Zagrebu, njih četrdeset i jedan odlučili otvoriti vrata svojih ateliera građanima i na trenutak izaći ih svojih tišina

Umjetnik koji je zajedno sa HDLU-om inicijator i organizator ove manifestacije zove se Marc Pio Maximilien Salvelli, živi i djeluje u Parizu, svoj atelier, kako je napisao, nosi u sebi i u svakom otvorenom srcu. Iako su se u Zagrebačko proljeće ateliera uključili umjetnici koji imaju prostore u kojima stvaraju, i mladim umjetnicima, koji takve prostore nemaju, omogućeno je da u Pošti u Jurišićevoj izlože svoje radove te na taj način senzibiliziraju i republičke i gradske institucije koje brinu za kulturu da u ovom gradu postoji ogroman broj praznih tvornica, hala, skladišta koji bi se mogli namijeniti u ovu svrhu.

Ako može Pariz i ostali gradovi u svijetu, zašto ne bismo to mogli i mi? Tim više što je intencija organizatora da Zagrebačko proljeće ateliera postane trajna manifestacija koja će priključiti Zagreb, a i ostale gradove u Hrvatskoj, metropolama u Europi gdje su otvorena vrata ateliera već tradicionalna. Kvaliteta radova koja se mogla vidjeti u atelierima, opravdala je svaki napor organizatora i njihov uloženi trud.

Koristeći privilegiju da se jedan od ateliera, koji je otvorio svoja vrata, nalazi u mojoj kući, posjetila sam Atelier Mihić koji ionako od početka svog djelovanja njeguje kulturu otvorenosti i komunikacije umjetnika sa javnošću. Sretna je okolnost bila da sam stigla baš u trenutku kad ih je posjetio glavni organizator, Maximilien Salvelli. Razgovor obostrano inspirativan, poticajan. Maximilien oduševljen viđenim, neočekivanim. Puno se ideja u jedno popodne razmijenilo, puno mogućnosti za suradnju se otvorilo. Umjetnici su razgovarali, a ja sam taj njihov razgovor nastojala prenijeti mojim fotoaparatom. Nadam se da sam ulovila barem dio te vehementne atmosfere koja nas je u trenutku sve obavila. Tako je uvijek kad se puno pozitivne energije nađe na jednom mjestu.

Neda Fleeur Janovski