Skip to content

Zagreb – Započinje Noir festival

 

Monodramom "Diva" Edvina Liverića u kinu Tuškanac počinje drugi zagrebački "Noir festival" koji okuplja predstavnike toga stila u kinematografiji, književnosti, stripu i drugim oblicima umjetnosti i pop-kulture
 

Festival će se do 26. svibnja održavati u art kinu Tuškanac, kinu Pod zvijezdama na Dubravkinom putu, Galeriji Velvet i Muzeju arhitekture, a publici nudi raznovrstan izložbeni, filmski i dramski program.
 
Nakon "Dive" u kinu Tuškanac bit će prikazan hrvatski kratkometražni neonoir film "Iris" (2011.), u režiji Andrije Mardešića.

Kao posebna atrakcija festivala za sutra je u kinu Pod zvijezdama na Dubravkinom putu najavljena regionalna premijera norveškoga filmskog remek-djela "Lovci na glave", snimljenog po istoimenom svjetskom književnom hitu zvijezde krimića Jo Nesboa.

U galeriji Velvet sutra će biti predstavljena knjiga "Žena u kavezu" danskoga pisca Jussija Adlera Olsena, a najavljena je i rasprava na temu skandinavskog noira.
Subotnje prijepodne posvećeno je dječjem noir animiranom programu, dok će navečer hrvatski strip crtač Danijel Žeželj u kinu Tuškanac izvesti performans "Srce", a u kinu Pod zvijezdama premijerno će biti prikazana prva epizoda prve sezone danske noir serije "The Killing".

Na kraju svih triju festivalskih večeri u kinu Tuškanac prikazivat će se noir klasici. Među ostalima najavljeni su filmovi "Žena u izlogu" Fritza Langa iz 1944., "Uzaludna pljačka" Stanleya Kubricka iz 1956., dva filma Orsona Wellesa – "Gospodin Arkadin", "Dodir zla" te "Bumerang" Orsona Wellesa i Elije Kazana iz 1947. godine.

Na programu festivala je i izložba fotografija Saše Šekoranje "Double Identity" u Muzeju arhitekture, inspirirana noir filmskim klasicima.

Akademija-Art

Optimized by Optimole