Zagreb – Pop art is not dead

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
Pop art is not dead
od 28. 04. do 12. 06. 2011.

Pogledajte fotografije Višnje Serdar s otvorenja izložbe!
Skulpture su rad mladog kipara Marina Marinića.

Pop art se danas smatra povijesnim pojmom, umjetničkom pojavom davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća. No, može li se o „popularnoj kulturi“, koja drugačijim pogledom i umjetničkim interpretacijama aktualnih društvenih tema na tom tragu, dakle u svojevrsnom kontinuitetu, govoriti i u 21. stoljeću? Pogotovo nakon dugog razdoblja u kojem i nije postojao neki interes za praćenje odjeka internacionalnoga pop-arta na hrvatskoj sceni.

Izložba „Pop art is not dead“ nudi kolektivnu optiku skupine odabranih autora, odnosno njihovih djela što zorno svjedoče o novim interpretacijama pop-arta. Nije, dakako, riječ o grupi ili nekom novom pokretu nego o umjetnicima, radovi kojih se mogu odčitavati u kontekstu suvremenijih interpretacija pop-arta. Što više, radi se o autorima koji svjesno ironiziraju često citirane teme baštinjene iz anglosaksonskog pop-arta ili domaćih masovnih medija.

Stvarajući izrazito kolorističke slike, skulpture i instalacije, umjetnici njima ukazuju na utjecaj agresivne reklamne industrije, na ikone potrošačke civilizacije, na opću eroziju vrijednosnog sustava, društvenog, političkog, globalnog i lokalnog, ali i upozoravaju na ekološku osviještenost te „ulogu“ čovjeka u kontekstu održiva razvoja, ne libeći se pri tome zadirati i u neka religijska pitanja. Zajedničko im je svojstvo iznimna komunikativnost, koja se ostvaruje umjetničkim posredovanjem poruke, čime se postiže neobično brza interakcija s gledateljem. A to posljedično rezultira edukacijom i gradnjom kritičke osviještenosti i stava prema aktualnim pojavama na vrlo pristupačan način.

Pokazujući da pop-art nije mrtav, izložba u Galeriji Klovićevi dvori upozorava na kontinuitet i obnovu interesa umjetnika srednje i mlađe generacije za pop-art. Njome se fenomenološki i povijesno sažima ta umjetnička pojava koja i dalje živi u drugačijim interpretacijama, primjerenim sadašnjoj popularnoj kulturi, što se potvrđuje kreativnim kritikama konzumerizma, mode i općeg „žutila“ kao i svježim stavom prema undeground časopisima, big-brother zvijezdama, erotskoj provokaciji, lifestylu i uopće trivijalnome.

Autorica stručne koncepcije izložbe je mr. sc. Koraljka Jurčec Kos, a koautorica je Nikolina Ivezić. (tekst www.galerijaklovic.hr)

Akademija-Art.hr
01.05.2011.