Zagreb – Koncert Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije

MEŠTRI & TALENTI – MAESTRO IGNAT MIHNEA I PIJANIST BRUNO VLAHEK

ZAGREB -U petak 02.03. u  Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije, u koncertu pod nazivom „Meštri i talenti“ gostovali su ugledni rumunjski dirigent  Ignat Mihnea i dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2010. pijanist Bruno Vlahek.


Svi koji su u petak navečer bili na koncertu prisustvovali su „sukobu generacija“ u potpuno novom smislu. Mestro Mihnea kao pravi meštar i Vlahek kao neupitni talent publici su pružili doista nezaboravno iskustvo.

Bio je to Crveni ciklus obojen strasnim notama glazbe Petra Iljiča Čajkovskog, najvećeg, najpoznatijeg i najizvođenijeg glazbenog umjetnika epohei njegove skladbe Romeo i Julija u kojoj je Čajkovski „tipičan Rus“ i “izrazit „Zapadnjak“. Imali smo priliku uživati i u notama najpoznatijeg klavirskog djela“ Rapsodija na Paganinijevu temu“ velikog skladatelja i pijanista Sergeja Rahmanjinova, 1. Simfonije Srećka Bradića, djela koje je napisao na narudžbu Zagrebačke filharmonijea, a koje je svoju praizvedbu imalo upravo na ovom koncertu te 1. rumunjskom rapsodijom u Aduru Georga Enesca.

Bruno Vlahek još je jednom pokazao i opravdao, ovaj put pred svojom, zagrebačkom publikom, zašto je upravo njemu dodijeljena nagrada Zagrebačke filharmonije za Mladog glazbenika 2010. godine. Svojom svestranošću u području glazbenog djelovanja(pijanist i skladatelj) primjer je istinskog talenta kojeg, iako mu je tek 26 godina, možemo argumentirano i s punim pravom zvati ponosom hrvatske glazbe i biserom hrvatske kulture.  


"
Muziciranje najvišeg kalibra" što su ga ponudili maestro Mihnea i Bruno Vlahek potvrdilo je i da je ovosezonski Crveni ciklus pružio te da će nastaviti pružati brojne glazbene užitke koji se jednostavno  – ne smiju propustiti.

Nakon ovako uzbudljive glazbene noći što nam drugo preostaje nego da za tjedan dana, točnije 09.03. najavimo izvornu Kubu na tlu Zagreba; kubansku glazbu na posve nov "filharmonijski" način – Samo na koncertu Salsa filarmónica!


Mirjana Ljubičić

Akademija-Art