Skip to content

Zagreb Film Festival po jedanaesti put

zff

Ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala će domaćoj publici od 20. do 27. listopada ponuditi više od stotinu filmova razmještenih u deset različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta. Novost je prikazivanje filmova uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu – u digitaliziranim kinima ‘Europa’, ‘Tuškanac’ i u MSU. Osim toga, projekcije će se održavati u Zagrebačkom plesnom centru te Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Glavni program kao i dosad donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove te dokumentarce, dok će u programu Kockice biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije. Iz dugometražnog programa izdvajamo film ‘Pogrešna dostava’ (The Lunchbox) koji govori o fenomenu u najvećem gradu Indije, Mumbaiju. Naime, tamo pet tisuća dostavljača svako jutro raznosi tople obroke iz kuhinja kućanica u urede njihovih supružnika. U posljednjih 120 godina ti dostavljači, poznati kao Dabbawallahs, tamošnjim Indijcima svakoga dana u urede donose topli okus njihova doma. Od četiri milijuna kutijica za ručak koje putuju u razne dijelove Mumbaija, samo jedna završi na – krivoj adresi. ‘Pogrešna dostava’, igrani prvijenac redatelja Ritesha Batre govori upravo o tom slučaju koji inicira osjećaje između mlade kućanice i sredovječnog muškarca. Ovo izuzetno šarmantno ostvarenje nagrađeno je od publike u programu Tjedan kritike na ovogodišnjem Cannesu kao i nagradom publike na filmskom festivalu u Amsterdamu.

U glavnom programu ZFF-a ove godine je i film ‘Miran život’ (Still Life), novi uradak redatelja Uberta Pasolinija, inače slavnog producenta čiji je prvijenac ‘Machan’ domaća publika imala priliku vidjeti na Festivalu 2007. godine. ‘Miran život’ je priča o pedantnom i do točke opsesije organiziranom radniku u uredu zaduženom za pronalaženje najbliže rodbine onih koji su umrli sami. U glavnoj ulozi nastupa slavni britanski glumac Eddie Marsan, čija bogata filmografija uključuje suradnje s redateljima poput Martina Scorseseja, Stevena Spielberga, Woodyja Allena, Terrencea Malicka. Na nedavno održanom filmskom festivalu u Veneciji, Pasolini je za ‘Miran život’ nagrađen kao najbolji redatelj u sekciji Orizzonti.

U dokumentarnom programu, među dvanaest naslova se izdvaja šokantni dokumentarac ‘Odred za ubijanje’ (The Kill Team) u režiji Dana Kraussa (nominacija za Oscara za film ‘The Death of Kevin Carter’) koji govori o mladom 21-godišnjem vojniku čiji je pokušaj da upozori vojsku na strašna zlodjela američkih vojnika u Afganistanu doveo do toga da on sam postane meta i žrtva jedne od najvećih kriminalističkih istraga u američkoj povijesti. Nagrađen na festivalu u Tribeci kao najbolji dokumentarac te nagradom Golden Gate na festivalu u San Franciscu, ‘Odred za ubijanje’ kroz prizmu jedne osobne i emotivne priče daje uvid u razorne moralne tenzije koje uništavaju psihe vojnika.

Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku, pa donosi pet prvijenaca briljantnih poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog. Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama, dok će izuzetno popularan program Velikih 5 na platna donijeti nove filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije; potonji program donosi ‘Prošlost’ (The Past) novi film izuzetnog iranskog redatelja Asghara Farhadija, koji je za svojih šest dugometražnih filmova osvojio više od 50 nagrada (njegov prethodni uradak ‘Nader i Simin se rastaju’ bio je prvi iranski film koji je 2012. osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film). Prošlost se bavi raspadom braka između Francuskinje i Iranca koji nastoje finalizirati razvod. U naslovnoj muškoj ulozi nastupa Tahir Rahim, višetruko nagrađen za ulogu u filmu ‘Prorok’, a u ženskoj ulozi Bérénice Bejo (nominacija za Oscara za film ‘Umjetnik’) za koju je osvojila nagradu u Cannesu, dok je film ovjenčan Nagradom ekumenskog žirija.

Uz spomenute programe, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi i nekoliko programskih noviteta koji će biti objavljeni uskoro. Također, izdvaja se i izuzetno bogat edukativni program Industrija te uobičajeni bogati festivalski popratni sadržaj.