Skip to content

Zagreb – DOPUST-dani otvorenog performansa u Splitu

Javni prostor / Pogon / Galerija SC
DOPUST – dani otvorenog performansa u Splitu
Decentralizacija
Zagreb, 20. i 21. o5. 2011.
Performansi, javna tribina, koncert

Četvrto izdanje Festivala DOPUST – Dani otvorenog performansa sa centralnom temom Decentralizacije, nakon uspješno izvedenog programa u Splitu, Dubrovniku, i Rijeci, s velikim broj akcija i performansa suvremenih umjetnika, kako u javnom prostoru, tako i u prostorima MKC Split, Art radionice Lazareti i riječke Molekule, tijekom ovog vikenda nastavlja svoj program u Zagrebu, gdje će se danas i sutra izvesti performansi u prostorima Pogona Jedinstvo, a koncertom splitskog sastava Ilija i Zrno Žita, festival DOPUST će se u subotu, 21. svibnja i zaključiti.

Danas, u petak, 20. svibnja, u 20 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo,  program započinje performansom multimedijalne umjetnice Kate Mijatović ‘Bus Kneževo – Osijek’. Performativnom intervencijom na video projekciji snimke dijela vožnje (kroz Baranju) autobusom koji vozi od Kneževa do Osijeka, Kata  Mijatović, unutar festivalske teme decentralizacije uključuje i regiju Baranje u kojoj je rođena.

U 21 sati, performans pod nazivom ‘Centar’ izvesti će splitski umjetnik Milan Brkić, dok u 22 sata slijedi izvedba Marka Pašalića nazvana ‘Heronormativna distopijska disonancija’. Nakon izvedbi održat će se koncert sastava Tanja i 400 zečeva
U subotu, 21. Svibnja, u 12 sati, zagrebačka udruga mladih muzeologa  Kontraakcija, u Splitu su arheološkim metodama istraživali kulturno-društvenu svakodnevicu urbanizirane sredine, a u Zagrebu će sa splitskim umjetnikom Rinom Efendićem simbolično zasaditi stablo.
U 15 sati, ispred platoa Hrvatskog narodnog kazališta, umjetnik Neven Aljinović Tot  ostvarit će svoje želje u performansu nazvanom’Neostvarene želje’.
U 19 sati, u Pogonu / Mala dvorana Jedinstvo održat će se okrugli stol/ tribina na temu
Decentralizacije, sagledanu u okviru socijalnih formi kao i kulturno – umjetničkog nasljeđa.
Na tribini, na koju su svi pozvani, a koju moderira Dea Vidović sudjeluju:
-Udruga Dopust (ST) / Art radionica lazareti (DU) / Drugo More (RI) / Kontaakcija (ZG) / POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade / CLUBTURE / Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja / Ateljei Žitnjak / BLOK / Studenti UMASA, APU, ALU.
Bogati subotnji program u Pogonu Jedinstvo otvoriti će u 20,30 sati Rino Efendić, video performansom ‘Generalno gledajući’. Rad je nastao bez posebne pripreme ali sa sviješću o već debeloj ‘pripremljenosti’ kroz političku i medijsku manipulaciju.
U 21 sat na redu je performans splitske multimedijalne umjetnice Sandre Sterle nazvan ‘Ukazanje’ a nakon toga, u 21.30 sati performans će izvesti Slaven Tolj. U Maloj Dvorani Jedinstva, u 22 sata, Zoran Pavelić izvest će muzički performans nazvan ‘Glasačka kutija’ u kojem se umjetnik transformira u glasačku kutiju koja ne prima glasove , već iz kutije izlaze glasovi koje će te čuti.
Nakon performansa slijedi završni koncert splitskog sastava Ilija i Zrno Žita te će sastav zajedno sa Zoranom Pavelićem osloboditi umjetnost i u Zagrebu, akcijom plakatiranja gradova ‘Slobodna umjetnost’.
Od 17.05.2011. – 21.05.2011, u Galeriji SC predstavljaju se studenti Umjetničke akademije u Splitu sa video radovima nastalim tokom studentske godine 2010./2011. Izložba je nastala u suradnji s DOPUST-om.
DOPUST – Dani otvorenog performansa je projekt koji ove godine problematizira pojam centralizacije u okviru socijalnih formi i kulturno-umjetničkog nasljeđa. Proizašao je iz potrebe za razvojem i širenjem pojedinih inicijativa i umjetničkih udruga unutar tog sustava.
Program je kroz performance, happeninge, akcije, projekcije, prezentacije, radionice i tribine postavljao pitanja jednako kao i nudio odgovore na zadanu temu.
LOKACIJE OVOGIDIŠNJEG FESTIVALA BILE SU:
13/14.5.- Split/ Udruga DOPUST/ Multimedijalni kulturni Centar
16.5.- Dubrovnik/ Art radionica Lazareti.
18.5.- Rijeka/ Udruga Drugo More/ Molekula
20./21.5- Zagreb/ Pogon/ Jedinstvo/ Galerija SC
Festival Dopust organiziran je od udruge DOPUST/ Dani otvorenog performansa u Splitu
Partneri ovogodišnjeg festival su Drugo More, Rijeka /Art radionica Lazareti, Dubrovnik
Suradnici ovogodišnjeg festival su MKC Split / Clubture Zagreb / Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade / Galerija SC, Zagreb /Galerija Nano, Zagreb / Dea Vidović

Akademija-Art.hr
20.05.2011.