Zadarska likovna stvarnost

zadar

zadar

Uz skupnu izložbu članova HDLU Zadar, Prostorije HDLU, Zadar, 15. srpnja – 15. kolovoza 2013.

Točna je Mériméeova misao, kako naš jezik, kao ni bilo koji drugi poznati jezik, ne može točno opisati vrednote jednog likovnog djela, a kamo li likovne scene jednoga grada, pa to ovdje neću ni pokušavati. Složenost zadarskog likovnoga života danas bi svakako zahtijevala daleko složeniji pristup od običnog uvodničarskog teksta jednoj skupnoj likovnoj prezentaciji. Valjda nigdje kao u Zadru nije toliko razgranata likovnost, kao što ona istodobno nailazi na slab interes društvene zajednice. Ukoliko zanemarimo nestručnu i površnu kakafoniju pohvala svima, svemu i svačemu, neznatan je i medijski interes na planu njezine umjetničke percepcije i participacije. To je i razlog što se već godinama osjeća praznina u obradi zadarskog likovnoga života i fenomena, bilo da je riječ o udrugama, ili pojedincima unutar i van njih, koji istinski, u okvirima poznatih kriterija struke, afirmiraju zadarsku likovnu scenu.

Priznanje za neprekinut zadarski likovni kontinuitet i afirmaciju profesionalnog bavljenja slikarstvom svakako pripada HDLU Zadar, ne samo kao najstarijoj likovnoj udruzi u Zadru s dovoljno snažnim pojedincima poznatim na nacionalnom umjetničkom planu, već i za organiziranje ovakvih i sličnih godišnjih likovnih priredbi u Zadru, domovini i inozemstvu, kao i najreprezentativnije i najznačajnije zadarske likovne manifestacije u povodu Dana Grada, s kontinuitetom više desetljeća.

Tridesetak autora sa šezdesetak izloženih djela na ljetnoj izložbi u prostorijama HDLU Zadar prezentiraju svoj autorski rukopis dokazujući svoju postojanu umjetničku vrijednost i uvjerljivost, istodobno pokazujući i presjek kretanja zadarskoga slikarstva ne samo kroz tekuću godinu već i kroz prvo desetljeće novoga milenija. Tako možemo s pravom reći kako se zadarska likovna stvarnost ogleda i u ovakvim izložbama HDLU-a, kao što je ova posvećena ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Vidi KATALOG!