Za ratni zločin u Lovasu – 128 godina zatvora!

Pred sudskim vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, četiri godine od početka procesa, danas je izrečena presuda za zločin u Lovasu 1991. godine. Optuženi su osuđeni na ukupno 128 godina zatvora

Riječ je o postupku protiv Ljubana Devetka i ostalih koji se terete da su od 10. do 18. listopada 1991. godine ubili sedamdeset hrvatskih civila.
Dvadeset dva civila poginula su kad su kao živi štit bila natjerana da koračaju minskim poljem.
Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora, Milan Devčić na 10, a Milan Radojčić na 13 godina. Željko Krnjajić dobio je 10, Miodrag Dimitrijević također 10, Darko Perić 5, Radovan Vlajković 5, Radisav Josipović 4, Jovan Dimitrijević 8, Saša Stojanović 8, Dragan Bačić 6, Zoran Kosijer 9, Petronije Stevanović 14 i Aleksandar Nikolaidis 6 godina zatvora.
Tužiteljstvo je tražilo ukupnu kaznu od 160 godina zatvora.
Ovo je najobuhvatnije suđenje za ratni zločin počinjen u Hrvatskoj na beogradskom sudu nakon onog za ubojstva na Ovčari. Trajalo je 180 službenih dana, ispitana su 194 svjedoka, a spis ima više od 16.000 stranica.
Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić zadovoljan je presudom.
– Ovo je dokaz da je Srbija sposobna procesuirati ratne zločine te kako se nitko tko ih je počinio neće izvući – kazao je Vekarić.

Foto: VL
Izvor: Branimir Bradarić, Luka Capar, Vecernji.hr

Akademija-Art