Za “Prve Bobijeve dane smijeha” otkrivena bista Josipa Bobija Marottija

U Histrionskom domu

U Histrionskom domu je bistu Bobija Marottija, rad akademskog kipara Miljenka Sekulića, otkrila je, zajedno s Histrionima, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Istaknula je za ovu prigodu da je Bobi Marotti obilježio 70-ak godina hrvatske kazališne i filmske umjetnosti. – Bio je intergeneracijski glumac kojega je voljela publika svih generacija. –  naglasila je ministrica. Otkrivanjem biste velikog hrvatskog glumca i člana družine Histrion Josipa Bobija Marottija (1922.-2011.), 16. listopada je u Histrionskom domu označen početak Prvih Bobijevih dana smijeha
Pogledajte FOTO galeriju!
Umjetnički ravnatelj Histriona Zlatko Vitez zadovoljan je što sada prostorije Histrionskog doma uz Gumbekovu bistu, krasi i poprsje još jednog dugogodišnjeg člana Histriona. – U njegov spomen, svaka sljedeća sezona bit će otvorena smotrom predstava kojima je smijeh osnovna odrednica. –  poručio je Vitez.
Na svečanosti otkrivanja biste, u nazočnosti obitelji Marotti, brojnih uzvanika i dramskih umjetnika, prikazan je HRT-ov dokumentarni film sa snimkama filmskih i kazališnih uloga i sinkronizacija Bobija Marottija.

Nadahnuto je o Marottijevu 70-godišnjem glumačkom radu govorio  pomoćnik zagrebačkog gradonačelnika Duško Ljuština koji je ustvrdio da je "Bobi bio duša Histriona, zagrebačkog i ukupnog hrvatskog glumišta", , a predsjednik strukovnog udruženja hrvatskih glumaca Goran Grgić podsjetio na Marottijev životni optimizam i energiju zahvaljujući kojoj je, kaže, ostvario brojne i zaažene uloga.

Prvi Bobijevi dani smijeha su smotre komedija na kojoj će od 16. do 28. listopada biti prikazano 13 djela iz repertoara hrvatskih kazališta. Za početak je prikazan Zagrebački orkestar, u izvedbi Histriona. To je ujedno i posljednja predstava u kojoj je nastupio Bobi Marotti. Do 28. listopada posjetitelji će u Histrionskom domu moći pogledati još i komedije Kazališta Gavella, Glumaca u Zagvozdu, varaždinskog HNK, Hrvatskog gledališća iz Pečuha i drugih.

Nives Gajdobranski