Vrijednost tvrtki je bila 3,3 milijarde, a sada je 230 milijuna kuna

Slobodan Ljubicic

Slobodan Ljubicic

Ljubičić ruši cijenu podružnica i potvrđuje privatizaciju

Bez otpora oporbe, uz nešto kritike predsjednika HDZ-a Andrije Mikulića, zastupnici Gradske skupštine prihvatili su izdvajanje sedam podružnica (AGM, GSKG, Robni terminali, Stanogradnja, Čistoća, Tržnice i Vodoopskrba) u nove tvrtke iz Zagrebačkog holdinga. Predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić potvrdio je da će se nakon izdvajanja prvih sedam podružnica nastaviti s izdvajanjem ostalih podružnica te će pod Holdingom ostati samo “prirodni monopoli”– ZGOS, Vodovod, ZET i Plinara

Do nove godine, neslužbeno doznajemo, trebalo bi biti privatizirano šest podružnica (osim Vodoopskrbe koja se izdvaja po sili zakona), a od nove godine krenut će se u novu fazu izdvajanja. Udjeli u novim tvrtkama, kaže Ljubičić, bit će ponuđeni radnicima. Naglasio je da se on brine o radnicima te da je to razlog zašto podružnice nisu izdvojene u nove tvrtke s imovinom već obuhvaćaju samo djelatnost. U prijevodu, cijena novih tvrtki, ako bi sa sobom nosile i imovinu, bila bi preskupa.

– S imovinom radnici ne bi imali novca da kupe udjele. Ovako će moći postati suvlasnici – kazao je Ljubičić ne precizirajući koliki će udio ponuditi.

– Kad se bude tražio partner za prodaju, proći će onaj tko ponudi najvišu cijenu na natječaju – kazao je Ljubičić i zastupnike pozvao da ne politiziraju jer je i prethodna Uprava predlagala mjere koje oni sada provode. Zastupnicima je poručio da Uprava ne donosi odluku o privatizaciji nego oni. Zastupnik Davor Štern shvatio je to suprotno te je svoju podršku izdvajanju podružnica argumentirao time da Ljubičić i Uprava snose odgovornost te je napao sindikate da se neprimjereno ponašaju. A. Mikulić podsjetio je da je Holding osnovan zato da se uštedi cijeli proračun, a sad se radi suprotno bez ijednog argumenta ekonomske opravdanosti.

Vrijednost tvrtki je bila 3,3 milijarde, a sada je 230 milijuna kuna

Šef SDP-a Davor Bernardić nije kazao je li za ili protiv izdvajanja, a na glasovanju se nije izjasnio. Vladimir Ferdelji, iz kluba HSLS-HSS založio se za stvaranje novih tvrtki. Sadašnja vrijednost podružnica o kojima se raspravljalo na Skupštini je 3,3 milijarde kuna, a nakon izdvajanja ukupna im je vrijednost 230 milijuna kuna. Gradonačelnik Milan Bandić poteze Holdingove Uprave obrazložio je kriznom situacijom.

– Holding je na aparatima. Ja sam osam dana bio u komi i evo živ sam, a imao sam 12 bočica i cijevi. Holding je pacijent, nemamo više vremena. Eksperiment je propao, izgubili ste izbore, ovo se odgađa četiri i pol godine. Vladu ovo tek čeka – prebacio je Bandić loptu na nacionalni teritorij koji mu je politička ambicija. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL, V.B./VLM/Vecernji.hr)

Komentari čitatelja:

Počeo je đavolji ples banditića i njegovih jataka, opet će biti “para” ko pljeve, a mafiozi su već sve isplanirali. Nažalost račun svega toga će platiti građani-ovce !, a što su drugo nego ofce kada su glasali za slatkoriječivog banditića, pa prema tome dobiće te ono što ste tražili: veće, mnogo veće cijene !!!! , jer lopovska glad je nezasitna ….

Kada pročitah ovaj naslov i komentar iz večernjeg (dolje forwardiram) tek tad shvatih koliko je udario u sridu onaj moj članak”Savjest”(objavljen na nezavisnom portalu Croatice Net) …Ma užas da takvi pohlepni manipulatori poput Bandića u svakoj rečenici spominju “ljubav” i “domoljublje” prema ovoj malenoj divnoj zemlji,a upravo takve pijavice sišu krv djevi bajnoj,umornoj Hrvatskoj. (Srdačno, W.)

{youtube}eS8X5rM3jgY|500|400|0{/youtube}