Vrdoljak: Snimat ću film o Gotovini!

– Nikad nisam radio aktualne teme, ali film o Hrvatskoj u rasponu od zadnjih 30-40 godina htio bih napraviti. Kroz priču o Anti Gotovini prvenstveno ću raditi film o svojoj Dalmaciji, njegovu djetinjstvu koje je i moje djetinjstvo. On je, istina, mlađi od mene, ali ista su to sirotinjska djetinjstva – govori Antun Vrdoljak.
 
Filmom o generalu ugledni redatelj želi napraviti testament svog života. Ako ne vidi sebe i svoje najbliže u nekoj priči, govori, onda je i ne radi.

I Ivan Šibl je jednom, prisjeća se Vrdoljak, ironičnim tonom to potvrdio.

 
Višnjić kao idealan izbor
 
Rekao je, otkriva redatelj da “u svakom Vrdoljakovu filmu imate jednog čestitog čovjeka, on ima ženu i djecu, svi se krevelje, a mi plačemo. To je Vrdoljak”.
– Što bih drugo radio? I kako? Da pored toliko ljudskih sudbina izmišljam nečije živote? – pita se Vrdoljak i dodaje da nikad nije najavljivao svoje filmove niti unaprijed govorio o njima, pa ni sada ne želi kršiti to pravilo. O glumačkoj podjeli ni riječ, početku i lokaciji snimanja također. No, s obzirom na odlično odigranu ulogu Ive u “Dugoj mračnoj noći”, lako je zaključiti da će uloga Ante Gotovine pripasti Goranu Višnjiću. Vrdoljak o tome ne želi pričati. Fasciniran je, priznaje na kapaljku, životnom pričom našega generala, ali o načinu na koji je zamislio film – ni riječ.
Zato se osvrnuo na tužbu koju je podigao protiv ministra Jovanovića zbog izjave “Pamtimo mi Vrdoljaka kad je u svom interesu, da bi postao član MOK-a, prodao riječke Mediteranske igre”.
 
Od tužbe ne odustaje
 
– Bio sam član MOK-a i prije nego što se Rijeka kandidirala za Mediteranske igre, a Rijeku sam ja kandidirao, jer to može samo Hrvatski olimpijski odbor. Neshvatljivo je da to netko može izgovoriti. Naravno da sam ga tužio, ali dobio sam odbijenicu jer se Jovanović pozvao na imunitet. No, imam tek 81 godinu i imam vremena čekati ga, neće sto godina biti ministar – odlučan je redatelj.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Izvor: Tatjana Pacek / Vecernji.hr

Akademija-Art