Vojko Volk: Prijavit ćemo vas Europskoj komisiji

 
Tek ako hrvatska država odustane od tužbe za Ljubljansku banku, moguća je skora ratifikacija pristupnog sporazuma
Slovensko-hrvatski odnosi opet su u krizi. Sve je manje nade da će dvojica financij­skih stručnjaka – Zdravko Rogić i France Arhar – ponuditi rješenje prihvatljivo i hrvatskoj i slovenskoj strani. Njihov treći sasta­nak, u četvrtak u Sloveniji, bit će posebno važan jer će nakon njega biti jasnije vraća li se spor oko Ljubljanske banke na političku razinu.
A  kakav je stav Slovenije i  što traži od Hrvatske objašnjava nam slovenski veleposlanik u Zagrebu  Vojko Volk.

Slovenija traži  od Hrvatske da poštuje svoje međunarodne obveze i obećanja dana prilikom zaključivanja pregovora s EU. Što to konkretno znači, što Slovenija pod tim podrazumijeva?
– Točno ono što su dogovorili premijeri Pahor i Kosor, a na temelju čega je slovenski Parlament dao svoju suglasnost za zatvaranje pregovora o Poglavlju 4, koje obuhvaća i sukcesiju. Tražimo da se poštuje sadržaj pisma ministra Ivana Šukera u kojemu je on obećao da će se pitanje Ljubljanske banke, kao sukcesijsko pitanje, riješiti u sklopu sukcesije u baselskoj Banci za poravnanja. To je bila i osnova na temelju koje je slovenski Parlament zatvorio pregovore s Hrvatskom, uvjeren da je time riješen problem Ljubljanske banke. No, danas smo suočeni s novom hrvatskom tezom koja glasi: problem Ljubljanske banke nije sukcesijsko pitanje, nego bilateralno pitanje. I zato imamo problem.

Ali hrvatski dužnosnici stalno tvrde kako je riječ o bilateralnom pitanju?
– Problem Ljubljanske banke nastao je raspadom bivše zajedničke države. Da se Jugoslavija nije raspala, mi sad ne bismo imali o čemu razgovarati. Drukčiji stav smo prvi put službeno čuli od nove hrvatske Vlade u travnju ove godine. Tada smo pokušali dogovoriti sastanak dviju vlada kako bismo trasirali put za normalan dijalog kakav smo ranije imali. Ali od tada nismo uspjeli napraviti korak naprijed.

U rješavanju problema sudjeluju financijski stručnjaci. Nije li to korak naprijed?
– Dva stručnjaka bila su prijedlog hrvatske strane, mi smo ga prihvatili i rekli da očekujemo da će, uz rješenje koje bi ti stručnjaci mogli predložiti, doći i do povlačenja državnih ovlasti za tužbe protiv Ljubljanske banke. Radilo se o tehničkom dogovoru koji bi nama omogućio da ratificiramo hrvatski pristupni ugovor u slovenskom Parlamentu, te potom nađemo konačno rješenje i za problem Ljubljanske banke. A konačno rješenje znači da štediše Ljubljanske banke dobiju svoj novac. Vjerovali smo da će dvojica financijskih stručnjaka predložiti to rješenje. Nakon prvog sastanka nadali smo se takvom rješenju, a poslije drugog sastanka počeli smo gubiti nadu da će se to tako skoro dogoditi.

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA
Foto: Roberto Orlić/Cropix
Izvor: Globus.jutarnji.hr